nieuws

Manitou en Toyota gaan uit elkaar

Warehousing

Na meer dan veertig jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen het Franse Manitou en Toyota Material Handling Europe (TMHE). Manitou komt met een compleet nieuwe lijn vorkheftrucks op de Europese markt. Toyota wil een pan-Europees netwerk van importbedrijven en dealers, waarin voor Manitou geen plaats meer is.

Manitou en Toyota gaan uit elkaar
Manitou

Met ingang van 2013 verzorgt Manitou niet langer de distributie van Toyota heftrucks in Frankrijk. Beide partijen gaan in goed overleg uit elkaar. Zowel Manitou als Toyota hebben productiefaciliteiten in Ancenis. De bedoeling is om de samenwerking tussen beide fabrieken vooralsnog door te zetten.

 

Beter business platform voor dealers

Volgens Hakan Dahllöf (CEO van TMHE) wil de Europese tak van de material handling groep zowel branding als distributie laten uitvoeren door een geïntegreerde organisatie "Dat zorgt voor een uitstekend business platform voor onze dealers in Frankrijk. We hebben de samenwerking met Manitou altijd zeer op prijs gesteld en willen daar ook een vervolg aan geven, maar op een andere manier dan tot nu toe."

Manitou heeft voor begin volgende maand de Europese vakpers uitgenodigd om kennis te maken met de nieuwe lijn vorkheftrucks. Jean-Christophe Giroux (CEO) zegt met hulp van Toyota een stevige positie te hebben verworven in de industriële markt voor mobiel intern transport. "Die kennis en ervaring gaan we nu uitbouwen met meerdere productgroepen en in andere regio’s ."

 

Groot deel omzet uit export

De Franse fabrikant is vooral bekend van verreikers en heftrucks voor bouwsector en landbouwbedrijven. Daarnaast brengt het bedrijf andere merken op de markt, zoals Loc warehousetrucks. In 2010 had Manitou een omzet van 838 miljoen euro, tweederde daarvan komt uit export. Wereldwijd biedt het bedrijf werk aan 2.800 medewerkers. TMHE is met een hoofdkantoor in Brussel en fabrieken in Ancenis, Bologna (Italië) en Mjölby (Zweden) bijna drie keer zo groot. Behalve het merk Toyota en het merk BT behoort tot ook Cesab tot het wereldwijde Toyota concern.

Reageer op dit artikel