nieuws

Oekraïens koelhuis met Nederlandse techniek

Warehousing

Onder aanwezigheid van de Oekraïense minister van Landbouw, Nykolai Prysiazhniuk, is gisteren een ‘Nederlands’ koelhuis in de buurt van Kiev geopend. Het is niet de eerste keer dan Nederland de helpende hand biedt bij agrologistieke projecten in Oost-Europa.

Oekraïens koelhuis met Nederlandse techniek
Koelhuis Oekraïne Nederlandse techniek

Het koelhuis voor groente en fruit heeft een omvang  van 40.000 vierkante meter, met een capaciteit van 55.000 ton. Oekraïne kent een hevig verouderde logistieke infrastructuur en groot gebrek aan opslagfaciliteiten. Het nieuwe pand, dat volledig is uitgerust met Nederlandse techniek, vormt een opvallende verschijning in dit Oost-Europese land.

 

Koelcellen om vernietiging te voorkomen

"Groente en fruit wordt na de oogst tegen dumpprijzen verkocht omdat boeren geen opslagmogelijkheden hebben, grote hoeveelheden worden vaak zelfs vernietigd’, vertelt Alexander Demidtsjenko, die namens het Nederlandse Pebaco toezicht heeft gehouden bij de bouw van het complex met 63 koelcellen.

Pebaco uit Den Haag won de tender voor de bouw van het koelhuis. Het bedrijf trad op namens verschillende Nederlandse leveranciers van

koel- en opslagtechniek. In totaal is 45 miljoen dollar met het project gemoeid, een investering die zich in maximaal vijf jaar moet terugverdienen. De Nederlandse bedrijven ontvingen zo’n 4 miljoen euro voor hun bijdrage.

 

Meer Nederlandse techniek in Oekraïne

De oplevering van het koelhuis heeft een vertraging van twee maanden opgelopen, waardoor de voor dit dc bestemde oogst van dit jaar grotendeels verloren is gegaan. Slechts 20 procent van de capaciteit is daarom momenteel bezet. De vertraging en de hiermee gepaard gaande financiële tegenslag brengt de uitbreiding van volgend jaar in gevaar. In de oorspronkelijke plannen zou volgend jaar nog eens 40.000 m2 bij worden gebouwd.

Het nieuwe koelhuis past in een serie koelhuizen, die de laatste jaren door Nederlandse bedrijven en op basis van Nederlandse techniek werd gebouwd in Oekraïne. Dit jaar werkte Geerlofs koeltechniek uit Drachten mee aan de bouw van een koelhuis in het zuiden van Oekraïne, dat met een capaciteit van 100.000 kisten tot de grootste van Europa zou behoren.

Reageer op dit artikel