nieuws

NSK scoort dikke voldoende met BMWT-veiligheidstool

Warehousing

Twee medewerkers van het Europese distributiecentrum van kogellager-producent NSK, Tonny van Eijndhoven en Frans van Corven, namen onlangs de proef op de som met de BMWT-internetveiligheidstool. Tot grote verrassing van beide is het met de veiligheid in het dc bovengemiddeld goed gesteld.

NSK scoort dikke voldoende met BMWT-veiligheidstool
NSK doet er alles aan om de veiligheid op de magazijnvloer van het EDC in Tilburg op een hoog niveau te houden. Zo is een kunststof barrier geplaatst die de paklijn afscheid van de rijroute van de int

Beide NSK-medewerkers zijn naast hun reguliere werkzaamheden ook verantwoordelijk voor het Health & Safety-beleid in het NSK EDC, dat gevestigd is in Tilburg.

Van Eijndhoven en Van Corven doorliepen onder deskundige begeleiding van Eric Hereijgers, senior logistic consultant bij de Van Looy Group en jurylid van de verkiezing Veiligste Magazijn van Nederland, de omvangrijke vragenlijst van 305 vragen om uiteindelijk een goed beeld te krijgen hoe het gesteld is met de veiligheid zowel binnen als buiten het NSK-distributiecentrum.

 

Vier thema’s 

Bij het beantwoorden van de online vragenlijst passeren vier centrale thema’s de revue: proces, arbeidsmiddel, risico en veiligheidscyclus. Per thema zijn deelgebieden geformuleerd waarop een bepaalde score, uitgedrukt in een percentage, kan worden behaald. De uiteindelijke uitslag is gebaseerd op een veiligheidsscore die aangeeft hoe het gesteld is met de veiligheidssituatie in een magazijn, inclusief een benchmark met andere bedrijven die in dezelfde sector actief zijn als de deelnemer aan de veiligheidstool.

 

Veilige werkomgeving

Iets meer dan twee uur hebben Van Eijndhoven en Van Corven nodig om de vragenlijst in te vullen. De score voor NSK is 75 procent, wat inhoudt dat de veiligheidssituatie in het magazijn van een bovengemiddeld goed niveau is. "Het magazijn is een veilige werkomgeving", ‘oordeelt’ de webtool. Ook in de benchmarkscore scoort NSK naar behoren met 64 procent. Dit percentage komt er dus op neer dat 64 procent van de magazijnen, die actief zijn in dezelfde sector als de kogellagerproducent, minder veilig georganiseerd zijn dan die van NSK. "Dat hadden we niet verwacht en als we dit twee jaar geleden hadden gedaan dan hadden we nooit zo’n hoge score gehaald", reageren Van Corven en Van Eijndhoven in koor.

 

Ontwikkel beheersplan 

Ondanks de bovengemiddelde hoge veiligheids- en benchscore valt de uitslag in de categorie ‘lastdragers’ met 21 procent uit de toon ten opzichte van de andere percentages. Hetzelfde, maar dan in mindere mate, geldt voor het aspect ‘opslag’ met een score van ‘slechts’ 47 procent. De veiligheidstool adviseert NSK dan ook om onder andere een beheersplan te ontwikkelen voor zowel lastdragers als opslagmaterieel. Van Eijndhoven: "Lastdragers is een bekend en herkenbaar probleem. We hanteren in onze hele bedrijfsvoering hoge normen en naar die maatstaven hebben we te maken met veel beschadigde pallets. Aan het onderwerp opslag besteden we veel aandacht, maar kennelijk kunnen we daar nog een verbeterslag in maken door beter te letten op uithangend folie en het gebruik van spanbanden."

Eric Hereijgers nuanceert deze opmerking: "De kwaliteit van de pallets is bij NSK relatief goed, gemiddeld beter dan in andere magazijnen. De beantwoording van de vragen geeft wel aan dat het bedrijf kritisch is op de eigen organisatie en veiligheid; men wil continu verbeteren en niets aan het toeval overlaten."

 

Alert blijven

Van Corven en Van Eijndhoven hadden bij het begin zo hun vraagtekens bij de vragenlijst maar die is, nu eenmaal de uitslag bekend is, bijgedraaid. "Het is een ontzettend interessante vragenlijst, waar we zeker wat mee kunnen in ons health and safety beleid. Bovendien zijn veel van de kritiekpunten relatief snel op te lossen, als je maar goede controles blijft verrichten. We hebben een hoge veiligheidsscore gehaald, maar juist daarom moeten we alert blijven. Dit resultaat geeft voor ons wellicht aanleiding om mee te doen aan de verkiezing van het Veiligste Magazijn van Nederland, maar dan wel pas op zijn vroegst in 2013."

Eric Hereijgers: "Belangrijk is dat er in dat geval vooral beleving moet zijn onder de medewerkers, anders heeft deelname geen zin."

 

Nieuwe actiepunten 

Michel van Nispen, European Logistics Director bij NSK, is in zijn reactie ook lovend over de veiligheidstool van de BMWT. "De score heeft voor ons genoeg nieuwe actiepunten opgeleverd om onze magazijnveiligheid nog meer aan te scherpen. Over zes maanden moeten we de test eigenlijk nog een keer doornemen om te kijken hoe onze score dan is."

 

Klik hier voor deelname aan de BMWT-veiligheidstool

 

Bekijk hier de nieuwsbriefspecial van de BMWT over veiligheid…

Reageer op dit artikel