nieuws

Drie kanjers voor Prijs Veiligste Magazijn

Warehousing

De prijs Het Veiligste Magazijn gaat op 23 november voor de zesde keer de prijs naar een warehouse dat zich op het punt van arbeidsveiligheid onderscheid. Dit jaar zijn Akzo Nobel, Schneider-Electric en DB Schenker genomineerd. Wie wordt de opvolger van Nissan Motor Parts Center, de enthousiaste winnaar van 2010?

Drie kanjers voor Prijs Veiligste Magazijn
Veiligste Magazijn 2011

De jury heeft dit jaar het oordeel niet zomaar klaar. De drie kandidaten worden grondig tegen het licht gehouden. Alle elementen van actief veiligheidsbeleid, beschermende maatregelen, benodigde keuringen en risico-inventarisatie komen aan bod.

     

Jury Veiligste Magazijn

De jury staat onder leiding van prof. dr. René de Koster (Erasmus Universiteit) en heeft als leden Anton van Loon (BMWT), Erik Hereijgers (Van Looy Group), Ingrid van der Blom (Arbeidsinspectie) en Robert Gartner (VTL).Nieuw in de jury zijn prof. Michiel de Looze (VU Amsterdam en TNO), expert op het gebied van ergonomie en Aad van Pelt, namens Randstad als één van de initiatiefnemers.

     

Veiligheid bij kandidaat 1: Akzo Nobel

Diverse maatregelen heeft het bedrijf genomen, sinds de vorige deelname in 2006, om de arbeidsveiligheid op een hoger plan te brengen. Zo zijn afzonderlijke looppaden ingevoerd en is het verkeersplan met de bijbehorende regels aangepast. Pallets staan nu in de breedte opgesteld in de picklocaties, zodat medewerkers minder ver hoeven te reiken. Verder is de onderste ligger iets naar boven gezet, ook bedoeld om het bukken en trekken aan verpakkingen minder arbeidsintensief te maken. Bij de laaddocks zijn aparte wheellocks aangebracht, waarmee wegrijden van de vrachtwagens pas kan, nadat een expeditiemedewerker de wagen heeft vrij gegeven. Maar het belangrijkste is misschien wel de orde en structuur in werkprocessen, de rust in de operatie. ‘Een strak, schoon en goed georganiseerd magazijn’ gaf de jury als kwalificatie mee.

  

Veiligheid bij kandidaat 2: DB Schenker

De logistiek dienstverlener valt op door diverse belangrijke meetsystemen in gebruik te hebben. Ongevallen- en schaderegistratie verloopt via OHSAS 18001. Met dit instrument werkt DB Schenker concreet aan arbomanagement. Daarnaast zijn er interne en externe audits. Op alle punten scoort het bedrijf uitstekende cijfers. Dat vertaalt zich in een hoge medewerkerstevredenheid, zeker op het punt van veiligheid, waarover een deel van het jaarlijks tevredenheidsonderzoek gaat. Veel is gedaan aan signalering, aparte looppaden, vakverdelingen en pictogrammen om het personeel niet in het ongewisse te laten. Overal hangen instructies voor het werk, voor veiligheid en EHBO. Onder andere met een e-learning module brengt DB Schenker nieuwe medewerkers, maar ook flexwerkers op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften en de wijze waarop het bedrijf daar invulling aan wil geven.

   

Veiligheid bij kandidaat 3: Schneider Electric

Er is dagelijks overleg tijdens een 10 minuten bijeenkomst op een vaste en voor iedereen herkenbare plek, onder de titel SIM (Sort Interval Management). Als eerste is er aandacht voor veiligheidsvraagstukken. Medewerkers kunnen zelf potentieel gevaarlijke situaties aankaarten, ook gewoon tijdens hun werk. Het bedrijf werkt daartoe met zogenaamde ‘oranje spookjes’ die een bepaalde situatie markeren, zoals bijvoorbeeld een scheefstaande poot onder een werktafel, of een stuk ijzer dat uitsteekt bij een rollenbaan. Wekelijks maken de veiligheidscoördinator en de warehousemanager hun ronde door het pand en benoemen de mogelijke onveilige situaties en andere verbeterpunten. Ze maken waar nodig foto’s van de situatie die ze aantreffen en sturen dat door naar de betreffende leidinggevende. Jaarlijks stelt de bedrijfsleiding een actieplan op ten aanzien van veiligheidspunten, die moeten worden verbeterd. Het actieplan omvat de investeringen, die gedaan moeten worden op korte en langere termijn.

      

Speciale uitgave Logistiek Magazine

Meer over deze genomineerden staat te lezen in de speciale uitgave van Logistiek Magazine, die tijdens de prijsuitreiking op 23 november bij Randstad in Diemen beschikbaar is, maar ook nu al kan worden opgevraagd via: http://www.logistiek.nl/formulieren/abonnerenlogistiekmagazine.php

  

Vorige winnaars van de prijs Het Veiligste Magazijn zijn:

2006: DHL Supply Chain in Bergen op Zoom – als logistiek dienstverlener van Ricoh

2007: Intel op Schiphol-Rijk – fabrikant van computeronderdelen

2008: Caterpillar Logistics Services in Breda – onderdelendistributeur voor verschillende automerken

2009: Corus Staal in IJmuiden – magazijn van de technische dienst voor de hoogovens

2010: Nissan Motor Parts Center in Amsterdam – onderdelendistributie voor de Europese markt

 

Bekijk hier de nieuwsbriefspecial van de BMWT over veiligheid (1 nov 2011)…

Reageer op dit artikel