nieuws

Aanrijdbeveiligingen houden het magazijn veilig

Warehousing

Magazijnstellingen zijn door de fabrikant nauwkeurig berekend op verticale belasting, maar minder op horizontale krachten. Zodra een heftruck een knik of deuk in een stellingstaander rijdt, neemt de verticale draagkracht snel af en dreigt instortingsgevaar. Aanrijdbeveiligingen voorkomen schade aan stellingen en beschermen ook kolommen, muren en kwetsbare machines.

Aanrijdbeveiligingen houden het magazijn veilig
Aanrijdbeveiligingen

We onderscheiden stalen en kunststof uitvoeringen. Stalen aanrijdbeschermers worden stevig op de magazijnvloer verankerd. Meestal gebeurt dit met vloerankers in verschillende maten. Indien nodig – bijvoorbeeld bij vloeivast gegoten vloeren – worden er chemische lijmankers gebruikt.

 

Staal

Stalen aanrijdbeveiligingen voor stellingstaanders hebben hoogtes van minimaal 400 mm); de breedtes en diktes van het materiaal variëren. Hiervoor geldt, hoe dikker en stijver het plaatmateriaal, hoe beter de bescherming. Voor stellingstaanderbescherming worden meestal C- of U-profielen gebruikt. Hoekbeschermers hebben een L-profiel. Deze stalen aanrijdbeveiligingen worden op de magazijnvloer voor de stellingstaanders gemonteerd, of met een tussenruimte aan de staander zelf; in dat geval worden ze dynamische aanrijdbeschermers genoemd. De kopse zijde van een stelling kan over de volle breedte met een Sigma-vormig hekwerk worden beschermd. Deze framebeschermer of vangrail is ook geschikt om kwetsbare muren en dure machines tegen aanrijdingen te beschermen.

 

Leveranciers 

Stalen aanrijdbeveiligingen zijn bij vrijwel alle grote bekende stellingleveranciers (verfijn met magazijninrichting/stellingen) als accessoire verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Een relatieve nieuwkomer op dit gebied is Metaveld uit Wijchen, dat diverse verzinkt stalen beschermers en vangrails met een dikte van 3 en 4 mm onder de merknaam Rhino vermarkt. De Rhino-stellingproducten worden geleverd in hoogtes van 400, 600 of 900 mm. De modulaire vangrails variëren van 800 tot 4.000 mm lengte.

 

Kunststof 

Leverancier Constructor Dexion levert naast universeel staal ook holle kunststof beschermers. Die worden voor hun eigen stellingen op de markt gebracht onder de naam Protect-it. Onder andere Crepa uit Rijswijk vertegenwoordigt het -product Sentry, maar dat bestaat hoofdzakelijk uit massieve schokabsorberende kolombeschermers en beschermers voor stellingstaanders van veerkrachtig -polypropeen (PP). Vanwege het beperkte assortiment van Sentry wordt sinds kort ook het uitgebreidere beschermingsprogramma van A-safe door deze leverancier vermarkt. Het A-Safe systeem -bestaat uit een op polymeer gebaseerd materiaal, dat vergelijkbaar is met bumpermateriaal uit de auto-industrie. Waar het gewone staal beschadigt en blijvend vervormt, wanneer er een voertuig tegenaan rijdt, zal deze kunststof aanrijdbeveiliging vanwege de flexibiliteit direct terugbuigen in haar originele vorm. Dit vermindert het schadeherstel aan heftruck en staanders.

 

Bekijk hier de nieuwsbriefspecial van de BMWT over veiligheid (1 nov 2011)…

Reageer op dit artikel