nieuws

Sterk derde kwartaal voor logistiek vastgoedmarkt

Warehousing

De logistieke vastgoedmarkt in Nederland heeft in het derde kwartaal van dit jaar sterke cijfers laten zien. De opname steeg op jaarbasis opnieuw, met als gevolg dat de leegstand van distributiecentra verder daalde tot een niveau van 7,7 procent, concludeert de laatste Marketview Dutch Logistics Market van vastgoedadviseur CBRE.

Sterk derde kwartaal voor logistiek vastgoedmarkt
De logistieke vastgoedmarkt in Nederland heeft in het derde kwartaal van dit jaar sterke cijfers laten zien.

Vooral de logistieke hotspots Rotterdam en de West-Brabant kenden een sterk kwartaal. In West-Brabant is de leegstand in een jaar tijd fors teruggelopen, Dat geldt vooral voor moderne, speculatief ontwikkelde distributiecentra. Het huidige aanbod hiervan is inmiddels beperkt, wat op termijn een schaarste kan veroorzaken aan modern logistiek vastgoed, met als gevolg een opwaartse druk op de tophuren.

 

Herstel beleggingmarkt

Ook de beleggingsmarkt in logistiek vastgoed heeft het herstel weten vast te houden, hoewel de verhandelde volumes nog altijd veel lager zijn dan vóór de crisis gebruikelijk was, aldus de opstellers van de laatste Marketview Dutch Logistics Market (pdf).

 

Herontwikkeling populair

Opvallend is dat in toenemende mate distributieruimte wordt verkocht aan lokale partijen, vaak met herontwikkelingsdoeleinden, of aan eigenaar-gebruikers. De belangstelling van beleggers is voornamelijk gefocust op logistiek vastgoed op toplocaties met lange huurcontracten.

 

Afzwakking vraag

De verslechterende economische vooruitzichten hangen echter als een schaduw boven de markt, zo waarschuwt CBRE. De vraag naar logistiek vastgoed hangt direct samen met de verhandelde goederenvolumes. De stagnerende economische groei, vooral in Duitsland, zal naar verwachting volgend jaar in 2012 tot een afzwakking van de vraag naar distributieruimte leiden.

Reageer op dit artikel