nieuws

Investeringen in logistiek vastgoed stijgen fors

Warehousing

Op de Nederlandse markt voor bedrijfsruimte is in de eerste helft van dit jaar voor ongeveer 367 miljoen euro belegd. Dat is 66 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Opmerkelijk is dat meer dan helft van dit bedrag (197 miljoen euro) op het conto kwam voor logistiek vastgoed, concluderen de opstellers van het recent verschenen European Industrial Bulletin van Jones Lang LaSalle.

Investeringen in logistiek vastgoed stijgen fors
C1000 Vastgoed, onderdeel van het gelijknamige supermarktconcern, verkocht door middel van een sale-and-lease-backtransactie voor 155 miljoen euro zes van zijn distributiecentra aan W.P. Carey & Co.

Door dit belegde bedrag van rond de 367 miljoen euro vertegenwoordigt de bedrijfsruimtemarkt 17 procent van het totale beleggingsvolume op de Nederlandse vastgoedmarkt

 

C1000-portefeuille

De sterke toename van het beleggingsvolume voor bedrijfsruimte kwam voornamelijk door twee grootschalige portefeuilleverkopen binnen de logistiek vastgoed. Zo verkocht C1000 Vastgoed, onderdeel van het gelijknamige supermarktconcern, door middel van een sale-and-lease-backtransactie voor 155 miljoen euro zes van zijn distributiecentra aan W.P. Carey & Co.

De Belgische logistiek vastgoed ontwikkelaar Warehouses De Pauw (WDP) maakte dit jaar een grote klapper door 42 miljoen euro te betalen voor zes verhuurde logistieke sites van Wereldhave dat al haar activiteiten op het gebied van logistiek vastgoed wil afstoten.

 

Aanvangsrendementen

De aanhoudende interesse van beleggers in logistiek vastgoed en de schaarste aan een goed beleggingsproduct hebben vooral vorig jaar tot prijsstijgingen geleid in het prime-segment. De ontwikkelingspijplijn van hoogwaardige distributiecentra is volgens de researchers van Jones Lang LaSalle momenteel klein. Hierdoor is te verwachten dat aanvangsrendementen voor logistiek vastgoed binnen de belangrijke Nederlandse mainports nog licht gaan dalen.

 

Gevolgen eurocrisis

De eurocrisis en de dreigende economische recessie, zo voorspellen de opstellers van het European Industrial Bulletin (pdf), zullen een nadelige uitwerking hebben op de bedrijfsruimtemarkt voor de rest van dit jaar. "We zien nu dat al dat deze ontwikkelingen er voor zorgen dat er een vertraging zichtbaar is in de groei van Europees industrieel vastgoed. Aan de leasekant zien we dat een aantal gebruikers de rem zetten op grote investeringen. Ook de sterke terugval in de opname van industrieel vastgoed dit eerste half jaar in met name Tsjechie (-42 procent) en een grote markt als het Verenigd Koninkrijk (-32 procent) duiden op zwaar economische weer. De verwachting is dan zowel de gebruikers als beleggingsmarkt voor Europees industrieel vastgoed niet zal stijgen ten opzichte van 2010 ondanks de uitermate goede prestaties van opkomende landen als Rusland en Polen die samen met Duitsland aan de top staan in de gebruikersmarkt ranking."

 

Reageer op dit artikel