nieuws

EDC Veldhoven Distributie draaischijf in duurzame supply chain

Warehousing

EDC Veldhoven Distributie draaischijf in duurzame supply chain

Kledingproducent en –leverancier Veldhoven Distributie heeft eind september een nieuw semi-geautomatiseerd Europees Distributiecentrum (EDC) geopend in Alphen aan den Rijn. De distributeur van bekende kledinglabels als NoNonsense, Sandwich, Turnover en Stills heeft bij de interne logistiek vooral ingezet op aspecten als duurzaamheid en een volledig papierloos orderverzamelproces middels onder andere voicepicking.

 

Aan de basis van de het nieuwe EDC van Veldhoven Distributie, onderdeel van de gelijknamige groep, in Alphen aan den Rijn ligt een reorganisatie ten grondslag van de eigen supply chain waarin niet alleen het zwaartepunt is gelegd op toekomstige groei maar ook aspecten als duurzaamheid en milieu.

 

Spil

Om het verbruik van fossiele brandstoffen worden kledingstukken van Veldhoven voortaan verpakt (in fashiontermen: ‘flat’) vervoerd per zeecontainer vanuit (voornamelijk) China naar het EDC in Alphen aan den Rijn, dat de spil vormt in de internationale supply chain van de fashiongontwerper, -producent en -leverancier.

Lucht vervoeren

“Voorheen werd de kleding in de containers hangend vervoerd. Dat betekent dus dat er eigenlijk veel lucht werd vervoerd door het nu verpakt te vervoeren verviervoudig je het volume in de container. Bijkomend voordeel is ook dat er minder containers geleegd hoeven te worden tijdens het inbound proces. En bovendien resulteert deze aanpak in minder containers op de weg met als gevolg een aanzienlijk emissiereductie”, zegt Jean Paul Verhaaren van Quadrantum, een bureau dat zich bezighoudt met organisatie, advies en interim management. Verhaaren was als adviseur nauw betrokken bij de realisatie van het nieuwe verduurzaamde logistieke concept van Veldhoven Distributie.

 

Gecombineerd transport

Ook het outbound proces van hangende kledij heeft Veldhoven weer in eigen hand genomen. Voorheen werd dit gedaan door meerdere transportbedrijven. In het nieuwe logistieke concept wordt de kleding zowel verpakt als hangend verwerkt op de zelfde locatie waardoor het transport gecombineerd kan plaatsvinden. Dat betekent dat er nu nog maar een truck stopt bij een winkel in plaats van twee op een dag. Ook hier wordt dus een reductie gerealiseerd in de uitstoot van emissiegassen.

 

Conveyor-systeem

Samen met Verhaaren heeft Veldhoven Distributie in het nieuwe EDC in Alphen aan den Rijn een intern logistiek productie proces gerealiseerd dat grotendeels is geautomatiseerd met oog voor duurzaamheid en efficiency. Zo draaien de motoren van conveyor systeem alleen als er goederen overheen rollen zoals verpakte modeartikelen en hangende mode. “In het oude dc, dat was gevestigd in Zoeterwoude, kwam het voor dat de conveyor belts de hele dag draaiden”, legt Verhaaren uit.

 

Voicepicking

Daarnaast is er in het EDC alles aan gedaan om de processen zo papierloos mogelijk te laten verlopen. Zo verloopt het orderpickproces van de hangende kledij, dankzij de overstap op voicepicking, volledig papierloos. Verhaaren: “Bovendien scheelt de overstap op voice de inzet van een aanzienlijk aantal orderpickers ten opzichte van de oude situatie in het dc in Zoeterwoude, waar nog met papieren orderpicklijsten werd gewerkt.

 

Reconditioneringsmachine

In het nieuwe magazijnconcept is een opmerkelijk noviteit opgenomen in de vorm van een nieuwe reconditioneringsmachine. Dankzij hete lucht uit speciale boiler zorgt deze machine er voor dat hangende kleding absoluut kreukvrij wordt gedistribueerd aan de winkels.

 

Cijfers en Feiten over het EDC van Veldhoven Distributie International

Vloeroppervlak magazijn: 5.051 vierkante meter

Mezzanine vloer: 3.990 vierkante meter

Aantal loading docks: 4

Palletruimte: 2.200

Capaciteit hangende kleding: 220.000 items

Capaciteit uitpakstations: 2000 items per uur

Orderpickcapaciteit hangende kleding: 6.000 items per uur

Capaciteit inbound sorter: 1050 dozen per uur

Capaciteit outbound sorter: 10.000 items per uur

Capaciteit reconditioneringsmachine: 1.250 items per uur

Reageer op dit artikel