nieuws

Arbeidsinspectie helpt bedrijven online met gevaarlijke stoffen

Warehousing

De Arbeidsinspectie gaat alle bedrijven die beroepsmatig met gevaarlijke stoffen werken, opslaan en transporteren voortaan gericht en online helpen.

Arbeidsinspectie helpt bedrijven online met gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen

Met de zelfinspectiewebsite kan een bedrijf hetzelfde stappenplan doorlopen als de inspecteur van de Arbeidsinspectie. Bedrijven weten zo van tevoren wat hen te wachten staat bij een echte inspectie en kunnen noodzakelijke aanpassingen doorvoeren. VNCW-voorzitter Luciën J.C.M. Govaert vindt het een opmerkelijke positieve bijdrage van de Arbeidsinspectie voor de veiligheid binnen bedrijven. "Daarmee werken we eindelijk samen aan veiligheid."

 

Onvoldoende inzicht

 "Hoewel de tool eenvoudig van opzet is onderstreept het wel het belang van zelfonderzoek", stelt Govaert. "Er zijn nog steeds veel bedrijven die onvoldoende inzicht hebben in de gevaren die bij het gebruik van gevaarlijke stoffen komen kijken. De grotere bedrijven die onder het BRZO vallen hebben – door de verplichting tot het opstellen van scenario’s en de verplichting ingangscontrole op stofeigenschappen uit te voeren – al een redelijke kijk op de gevaren. Met name kleinere bedrijven doen nog te weinig aan scenario-denken: ‘Wat als ….Statistiek’ laat zien dat er één op de zoveel handelingen fout gaat. Het blijft namelijk mensenwerk. Dan is het belangrijk te weten waar je mee te maken hebt."

 

Reageer op dit artikel