nieuws

Paardekooper rekent duurzame verpakking door

Warehousing

Verpakkingsgroothandel Paardekooper Group en de stichting Natuur & Milieu lanceren het nieuwe duurzame platform ‘Smarter by Nature’. Dit platform voor de verpakkings- en disposables industrie is in het leven geroepen om opheldering te geven over de vele onrechtvaardige en verwarrende milieuclaims in deze branche.

Paardekooper rekent duurzame verpakking door
Smarter by nature

"Die vermeende milieuclaims bestaan onder andere uit warrig taalgebruik en cryptische iconen op en bij  allerhande verpakkingsmateriaal, verklaart marketing manager Patrick Zevenbergen van verpakkingsgroothandel Paardekooper Group. "Op deze wijze draai je ondernemers – die tegenwoordig bijna allemaal duurzaam bezig willen zijn – een rad voor ogen. Claimen heeft alleen waarde, als er sprake is van een controleerbare onderbouwing. Die ontbreekt veelal en daarin voorziet nu het platform op de website."

 

Wetenschappelijke basis

Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar de feitelijke en objectieve milieu-impact van hun assortiment verpakkingsmaterialen. De eerste stap is bezoekers van de website van ‘Smarter by Nature‘ vanuit een wetenschappelijke basis te informeren over de milieu-impact van verpakkingen en disposables. Dit wetenschappelijke uitgangspunt geeft een betrouwbaar inzicht in bijvoorbeeld het CO2 en H2O verbruik gedurende de totale levenscyclus van een verpakkingsproduct.

 

Spidermatrix

Paardekooper Group heeft daarvoor al in 2009 een instrument ontwikkeld; De ‘Spidermatrix’. Deze maakt inzichtelijk uit welke materialen een verpakking of disposable is opgebouwd en rekent nauwkeurig uit wat de impact van deze materialen op het milieu is. Met een wetenschappelijk onderbouwde ‘MVO benadering’ stelt ‘Smarter by Nature’ de branche in staat om bewuste en objectieve keuzes te maken ten aanzien van hun assortiment verpakkingen en disposables. De Spider Matrix houdt daarbij rekening met de verschillende facetten van het productieproces, van grondstof tot eindproduct. De matrix scant verpakkingen op drie hoofdgebieden: CO2-uitstoot, watergebruik en materiaalgebruik. Verpakkingen kunnen met elkaar worden vergeleken, zodat een minder milieubelastende keuze kan worden gemaakt.

 

Footprints

De laatste jaren is er meer focus gekomen op de duurzaamheid van verpakkingen. De eerste fase stond vooral in het teken van het verminderen van de hoeveelheid verpakkingen en disposables. De huidige fase gaat over het zoeken naar nieuwe oplossingen voor een minimale belasting van het milieu. De footprint van verpakkingen wordt steeds belangrijker, samen met de mogelijkheden tot recycling. Hiervoor is het essentieel dat inzichtelijk wordt wat er in de verpakkingsproducten aan materialen zit en wat de impact van deze materialen is op ons milieu.

 

Reageer op dit artikel