nieuws

Forever Direct bouwt ‘gouden’ distributiecentrum

Warehousing

Forever Direct Europe gaat de Europese distributie van aloë vera-producten in eigen hand nemen. Daartoe gaat het bedrijf op industrieterrein Borchwerf in Roosendaal een splinternieuw distributiecentrum in de kleur metallic goud huren.

Forever Direct bouwt ‘gouden’ distributiecentrum
Forever Direct

Forever Direct schakelde CB Richard Ellis in voor de locatiekeuze van het EDC. HVBM Vastgoed treedt bij dit project op als projectontwikkelaar en fungeert als verhuurder. De architectuur van het gebouw komt uit de handen van Dedato Ontwerpers en Architecten. De bouw van het nieuwe EDC start naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar. Opmerkelijk detail is de gouden kleur die het EDC zal krijgen. "We krijgen veel distributeurs op bezoek. Voor hen moet het pand er goed uitzien. De uitstraling van het pand weerspiegelt waar ons bedrijf voor staat", stelt Martin Zegers, managing director van Forever Direct Europe.

 

Order fulfillment center

Dit pand zal tevens als order fulfillment center voor Noordwest-Europa fungeren. Het logistieke concept van het Europees Distributie Centrum is ontworpen door Groenewout Consultants & Engineers, dat tevens de selectie van leveranciers, de bouw en inrichting begeleidt. Forever Direct Europe is verantwoordelijk voor de distributie van de producten in Europa. Sinds 2008 gebeurt dat middels een Europees Distributie Centrum dat is uitbesteed aan logistiek dienstverlener DHL in Zevenbergen. Vanuit dit distributiecentrum worden de lokale warehouses in Europa, Midden Oosten en Afrika bevoorraad.  Twee jaar geleden besloot het bedrijf om deze operatie in eigen hand te nemen. "Het is onze overtuiging dat we de kwaliteit van de processen het beste in de hand kunnen houden door ze zelf uit te voeren", vertelt Zegers.

 

Haalbaarheidsonderzoek

Groenewout heeft in opdracht van Forever Direct eerst een haalbaarheidsstudie uitgevoerd in hoeverre insourcen van order fulfilment landen kostenbesparend en service neutraal zou zijn. Daarvoor zijn een aantal business cases doorgerekend. Het resultaat is  een nieuw Europees  Distributie Centrum (EDC)  dat elf landen gaat bedienen. Het logistieke concept van het EDC is tevens door Groenewout ontworpen. Het EDC krijgt een oppervlakte van 17.000 vierkante meter, waarvan 1.000 vierkante meter is bestemd voor kantoren. De helft van het warehouse wordt uitgerust met palletstellingen. Daar ligt de bulkvoorraad waarmee de voorraden in de vele lokale warehouses worden aangevuld. Per dag gaat het om gemiddeld vijf tot tien volle vrachtauto’s die vanuit Roosendaal Europa en omstreken ingaan.

 

Inrichting

De andere helft van het warehouse wordt ingericht als order fulfillment center, dat de functie van de lokale warehouses in Noordwest-Europa overneemt. In het order fulfillment center worden de orders verzameld en verzonden van distributeurs die vanuit Roosendaal binnen één of twee dagen kunnen worden beleverd. Per dag denkt Forever Direct circa  7.000 pakketten te versturen, die voortaan dus een schakel in de keten overslaan. De inrichting van het order fulfillment center zal bestaan uit een semi-automatisch orderverzamelsysteem met transport- en sorteersystemen waarbij picking gebeurt op basis van pick-to-light. Verpakken van pakketten gebeurt volautomatisch met behulp van onder andere dozensluitmachines. Het EDC zal werk bieden aan circa 125 mensen, waarvan 25 op kantoor. Van het warehouse-personeel zal de helft worden ingezet voor value added logistics zoals het labelen van producten en het samenstellen van productpakketten.

 

Reageer op dit artikel