nieuws

Witron realiseert diepvries dc voor Edna

Warehousing

Broodproducent en distributeur Edna International GmbH in het Duitse Zumarshauzen heeft Witron opdracht gegeven voor het ontwerp, realistatie en inrichting van een nieuw logistiek centrum van 7000 m2 oppervlakte in Brehna. Het logistieke centrum met diepvriesmagazijn zal direct worden verbonden met de productiefaciliteit.

Witron realiseert diepvries dc voor Edna
Edna

Als hoofdaannemer is Witron verantwoordelijk voor het ontwerp, levering, realisatie en de start-up van alle IT- en PLC-besturingen, mechanica en staalbouw. Vanaf mei 2012 zal Witron’s OPM-systeem 13.000 cases per dag picken met drie COM machines. Het OPM-systeem werkt in een -24 °C omgeving, waar volledig geautomatiseerd en foutloos 200 pallets per dag worden gestapeld, zonder enige tussenkomst van mensenhanden. De picking gebieden worden beleverd door een automatisch drie-gangen tray magazijn met 35.300 opslaglocaties.

 

In feite is Edna al de achtste OPM installatie die in een diepvries omgeving gerealiseerd wordt. Het aantal diepvries producten die per dag door een Witron OPM-systeem worden gepickt en gestapeld varieert van 13.000 tot meer dan 50.000 artikelen, waarbij het aantal SKU’s per systeem varieert van 300 tot bijna 4.000.

 

Pallet hoogbouwmagazijn

 Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een gemechaniseerd pallet hoogbouwmagazijn bestaande uit vier gangen met in totaal 9.600 palletplaatsen. Het systeem heeft een dagelijkse output van zo’n 800 extra single-SKU pallets die vanuit productie in het hoogbouwmagazijn worden gebufferd voor verzending. Witron voorziet in het ontwerp ook in toekomstige uitbreidingsmogelijkheden voor extra COM’s en kranen in de hoogbouw. Na een volledige systeemuitbreiding is Edna in staat om op een piekdag 32.000 cases en 2.000 single-SKU pallets met hun eigen vrachtwagen pool te verzenden.

 

Efficiencyslag

Witron zal ook het verpakken van bakkerijproducten mechaniseren, een proces dat altijd handmatig is geweest in het verleden. Met deze efficiencyslag zal Edna straks in staat zijn om in veel kleinere volumes de producten aan haar klanten te distribueren dan tot nu het geval is geweest. Het systeem is in staat om maximaal zes single-item raster dozen gelijktijdig uit het diepvries hoogbouwmagazijn, via een netwerk van conveyors naar ergonomische werkplekken te vervoeren. Een opzetmachine voor kartonnen dozen zal op basis van de productafmetingen de verpakkingsmachine van de juiste maat verzenddoos voorzien. Na het voltooien van de bestelling van de klant, worden de dozen via conveyors terug gevoerd aan een tray miniload, waarna een routegeoptimaliseerde uitslag plaats vindt. Tot slot worden automatisch verzendlabels geplakt op de verzenddozen binnen de -24 ° C omgeving.

 

Carbon Footprint

Diverse energiebesparingen leiden tot een CO2-reductie in het gebouw en tijdens het transport. Dit wordt bereikt door maximaal 20% dichter op elkaar gepakte pallets en gebruik van energie-besparende mechanica in het ontwerp. Dankzij het volledig geautomatiseerde order picking-proces worden de werknemers ook niet meer blootgesteld aan de uitzonderlijke temperatuurzones.

Reageer op dit artikel