nieuws

Witron automatiseert nieuw Edeka dc

Warehousing

De Duitse retail-handelsonderneming Edeka Südbayern heeft een opdracht verstrekt aan hoofdaannemer Witron Logistik + Informatik uit Parkstein. Het betreft hier de planning, realisatie en automatisering van een nieuw distributiecentrum voor droge kruidenierswaren in Landsberg am Lech (zuidwest Beieren).

Witron automatiseert nieuw Edeka dc
Witron project Edeka

In het nieuwe distributiecentrum van Edeka in Landsberg  zullen vanaf het eerste kwartaal van 2013 in totaal 14 zogenoemde Case Order Machines (COM) van Witron volledig automatisch en foutloos orderverzamelen zonder mensen. Hierbij worden op volgorde van de individuele winkelschappen order pallets en rolcontainers samengesteld. Edeka zal vanuit dit distributiecentrum bijna 1.700 winkels beleveren met bijna 16.000 verschillende artikelen. Met een grootte van 25.000 m2 vloeroppervlak is het op piekdagen mogelijk 311.000 artikelen per dag te picken. Witron produceert en vermarkt diverse logistieke material handling systemen vanuit Parkstein in Duitsland. In Nederland is Witron Engineering vanuit Venray actief. Witron realiseerde al eerder een soortgelijk systeem voor het Edeka dc in Hamm nabij Dortmund.

 

Werking

De hoog dynamische orderverzameling van kleine artikelen zoals bijvoorbeeld cosmetica, drogisterij artikelen, of sigaretten vindt direct in de klantenbakken plaats. Het DPS-systeem (Dynamic Picking System) is hiervoor uitgerust met 12 ergonomisch ingerichte werkplekken. Het Car Picking System (CPS) is een spraakgestuurd (voice-) systeem voor handmatige pallet picking met automatische pallet aanvoer. Dit systeem wordt gebruikt voor de orderverzameling van artikelen met een groot volume.

 

Order Picking Machinery

Het meest indrukwekkende onderdeel van het dc is de Order Picking Machinery (OPM). Met dit systeem worden de droge kruidenierswaren op colliniveau zonder menselijke tussenkomst gedepalletiseerd, opgeslagen, gepickt en gestapeld op pallets of rolcontainers. De eerste mensenhanden komen er pas op de expeditievloer aan te pas, waar medewerkers de pallets of rolcontainers per winkel consolideren en laden. Het proces start bij de goederenontvangst. De vrachtautochauffeurs van de leveranciers lossen hun pallets zelf en plaatsen ze op één van de vijftien inbound palletconveyors. Omdat de leverancier via een advanced shipping notice al heeft laten weten wat er op de pallet staat, volstaat automatisch scannen van het GS1-palletlabel om de pallet in te boeken. Een ingebouwde weegschaal en hoogtemeting zorgt voor een extra controle van het aantal colli op de pallet. Vervolgens gaat de pallet door een contourscan. Het WMS van Witron stuurt de pallets naar het automatisch hoogbouwmagazijn of rechtstreeks naar de OPM.

 

Depalletiseren

De eerste taak van de OPM is het depalletiseren van de colli. Daarvoor beschikt Edeka over zes layerpickers van Univeyor, die volledig automatisch de pallet laag voor laag afstapelen. Elke laag wordt op een conveyor geplaatst, waarna de colli van elkaar worden gesepareerd.  Vervolgens worden de colli stuk voor stuk op een tray geplaatst. Daarna volgt de tussentijdse opslag van de trays. Dat gebeurt in stellingen met een soort miniloadkraan.

 

Aanvoeren in volgorde

Het hart van de OPM bestaat uit de Case Order Machine (COM), die de daadwerkelijke orderpicking verzorgt. Aan de hand van de orders zorgt de besturingssoftware van Witron ervoor dat de colli met behulp van de miniloadkranen en conveyors in de goede volgorde worden aangevoerd. In de COM worden de colli eerst van de trays gehaald. Een groot aantal stalen pinnen prikt door de gaten in de trays en duwt de colli omhoog. Vervolgens worden de colli automatisch op exact de juiste positie op de pallet of in de rolcontainer gestapeld.

Reageer op dit artikel