nieuws

GLS opent Ecodepot in Nederland

Warehousing

Pakketvervoerder GLS Netherlands heeft in Enschede het eerste ‘groene’ depot in gebruik genomen. Bij de bouw is gebruik gemaakt van energiebesparende technologieën. Daarnaast is ook de overslagcapaciteit sterk vergroot ten opzichte van de vestiging die tot voor kort in gebruik was. De totale investering bedraagt 2,3 miljoen euro.

GLS opent Ecodepot in Nederland
GLS Ecodepot Enschede

"Het nieuwe Ecodepot in het industriegebied ‘Transportcentrum Enschede’ maakt gebruik van drie verschillende milieutechnologische oplossingen waarmee grondstoffen worden bespaard en de efficiëntie wordt vergroot", aldus Milo Kars, General Manager van GLS Netherlands. Het eerste ‘groene’ GLS-depot in Nederland is binnen het Europese netwerk van de GLS-groep het zevende in zijn soort. In het kader van Think-Green wordt sinds 2008 rekening gehouden met ecologisch-economische synergie-effecten bij alle nieuwe vestigingen alsook uitbreidingen en investeringen ter vervanging van bestaande vestigingen. Sinds de aftrap van dit GLS-milieuprogramma is nu voor het eerst een dergelijk nieuwbouwproject in Nederland tot stand gekomen.

 

Certificering

Sinds het voorjaar van 2011 is het bedrijf als eerste GLS-onderneming op grond van het milieumanagementsysteem gecertificeerd volgens ISO 14001. Dat systeem wordt voor GLS ‘Europawijd’ uitgerold. Het BREEAM keurmerk wordt daarom door GLS niet nagestreefd.  GLS Netherlands heeft al een groot aantal stappen gezet op het gebied van een duurzame bedrijfsexploitatie.  Zo werden op europees groepsniveau milieufunctionarissen benoemd, werd er een milieubalans opgesteld en zijn in het kader van Think-Green tal van andere projecten geïnitieerd. "Vanaf oktober gaan we met de eerste extra lange vrachtwagencombinatie (LZV) rijden, om zo ook het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen", vertelt Milo Kars.

 

Besparingen

De primaire bron van verwarming is een warmtepomp, waardoor de uitstoot van CO2 beduidend  afneemt. Ook de zeer efficiënte verlichting en een installatie voor het regenereren van regenwater dragen bij aan de ecologisch-economische prestaties, want deze technologieën zorgen tegelijkertijd voor een besparing van 40 procent op de exploitatiekosten van het nieuwe gebouw. Dit is helemaal in lijn met de principes van Think-Green, het GLS-duurzaamheidsinitiatief voor Europa. GLS heeft zich daarbij specifiek ten doel gesteld om emissies te beperken, afval te vermijden en het verbruik van grondstoffen te verminderen.

 

Capaciteit

Ook ten aanzien van de capaciteit heeft GLS Netherlands de vestiging in Enschede een duidelijke impuls gegeven met het nieuwe depot. Het gebouw vervangt het depot aan de overkant van de straat dat tot voor kort in gebruik was. De nieuwe hal van 1500 vierkante meter biedt voldoende ruimte voor het afhandelen van 5000 pakketten en pakjes per dag. Het gebouw beschikt over 38 laad- en losdeuren voor zowel het trajectvervoer als de fijnmazige distributie van pakketten. Door toepassing van alarmsystemen en een moderne videobewakingsinstallatie conform de GLS-standaard is de veiligheid gewaarborgd. In deze vestiging zijn ongeveer 40 medewerkers verantwoordelijk voor het sorteren, collecteren en distribueren van pakketten in de regio Twente.

Reageer op dit artikel