nieuws

BAAS Plantenservice gaat over op RFID

Warehousing

BAAS Plantenservice gaat over op RFID
Baas containertag

Plantengroothandel BAAS Plantenservice in Boskoop implementeert een tracking & tracing systeem, dat is gebaseerd op de CC RFID tags van Container Centralen (CC).

Ad van de Wijdeven – directeur Baas Plantenservice – ziet mogelijkheden om de logistiek nog verder te versnellen en verbeteren met deze RFID-tags. “Vooral in de piek periodes, wanneer wij zo’n 12.000 tot 14.000 containers op één dag doorzetten, kan er makkelijk wat mis gaan, en dat vergt heel veel communicatie tussen leveranciers, transporteurs en onze logistieke en financiële afdelingen. Dat is nu allemaal niet meer nodig, omdat we in een oogopslag precies zien wat de status van elke levering is. Onze leveranciers en transporteurs hebben automatisch dezelfde informatie.”

 

Pilots

De eerste partijen van vier grote leveranciers (Kwekerij Wouters uit Ens, Gebroeders van de Salm uit Boskoop, Leo Ammerlaan uit Bleiswijk en Hacol uit Lottum) zijn onlangs succesvol verwerkt. De pilot loopt tot eind september 2011, daarna zullen meer kwekers en transporteurs aangesloten worden. Dan wordt ook de functionaliteit verder uitgebouwd en geïntegreerd met bijvoorbeeld de kwaliteitscontrole, om in het voorjaar van 2012 maximaal rendement te behalen.

 

Werkwijze

Toeleveranciers van Baas brengen een barcode label met het eigen ordernummer aan op elke container van Container Centralen (CC). Vervolgens wordt het barcode label en de CC RFID tag gescand en gekoppeld. Die informatie wordt via het RFID Supply Chain Platform aan de plantengroothandel en zijn transporteurs beschikbaar gesteld, om het aanvoer transport te optimaliseren en te stroomlijnen. Zodra de CC’s geladen zijn, maakt de transporteur een tweede scan, die via het Supply Chain Platform wordt doorgegeven aan het informatiesysteem van Baas, zodat de afdeling logistiek precies weet hoe laat de goederen zullen arriveren. Eenmaal aangekomen worden de RFID tags gescand, waardoor de goederen automatisch worden ingeboekt. Bij elke RFID scan wordt de container automatisch op echtheid gecontroleerd en geregistreerd, voor een sluitende administratie, zonder extra werk.

 

Software en hardware

Qurius heeft haar eigen standaard software zodanig uitgebreid dat iedere scanoplossing op basis van RFID kan communiceren met de Qurius software. Mieloo & Alexander levert de RFID scanoplossingen voor kwekers en transporteurs, en het RFID Supply Chain Platform voor de afhandeling van de berichten op basis van de ScanGreen applicatie suite. Alle software is gebaseerd op internationale standaarden, zodat andere ketenpartners het gemakkelijk kunnen integreren.

 

Historie

Container Centralen (CC) voerde in januari 2011 RFID tags in op alle CC Containers die door de horti-sector in heel Europa in gebruik zijn voor de aanvoer van perkgoed, tuin en potplanten. Het primaire doel van dit ‘Operatie Chip-It project’ is echtheidscontrole. Maar RFID technologie biedt ook grote kansen om de logistieke afhandeling van CC Containers te versnellen en fouten te verminderen. Ook de registratie van CC containers wordt veel eenvoudiger.

 

 

Reageer op dit artikel