nieuws

Nieuw Spar-dc levert filiaalhouders ruim miljoen op

Warehousing

Het nieuwe distributiecentrum van buurtsupermarktketen Spar in Waalwijk levert de aangesloten ondernemers meteen 1,2 miljoen euro op. Dat geld gaat volledig terug naar de ondernemers”, aldus Spar-directeur Sjaak Kranendonk in het laatste nummer van Foodmagazine, een uitgave van Reed Business.

Nieuw Spar-dc levert filiaalhouders ruim miljoen op
Het nieuwe distributiecentrum van Spar in Waalwijk levert de aangesloten ondernemers meteen 1,2 miljoen euro op.

Kranendonk verwacht dat de ondernemers op nog meer geld kunnen rekenen. In totaal zullen de besparingen oplopen tot ‘miljoenen euro’s’.

 

Centralisatie versleveringen

Voor de komende periode rekent hij erop dat een verdere aanscherping van de logistiek, onder meer de centralisering van alle vers-leveringen in de dc’s in Waalwijk en Alkmaar, nog meer besparingen opleveren. "We halen miljoenen uit de kosten voor logistiek en dat geld zien de ondernemers rechtstreeks terug op hun bankrekening", aldus Kranendonk in Foodmagazine.

 

Voice picking 

De voordelen van de nieuwe logistieke aanpak beperken zich volgens de Spar-directeur niet alleen tot besparingen. "We hebben ook meer ruimte, waardoor de tht voor langzaam lopende versproducten verbetert. Door de invoering van voice picking (zie fotoalbum) worden ook minder fouten gemaakt. Dat leidt tot minder out-of-stock en minder derving. We kunnen ook meer met assortiment, waardoor de bestelmogelijkheden voor ondernemers worden uitgebreid."

 

Ergernis belevering 

Kranendonk erkent in het interview dat niet alle Spar- en Attent-winkeliers even blij zijn met de nieuwe aanpak van de logistiek. Zo ergeren verschillende winkeliers zich aan het feit dat ze minder vaak en op andere tijdstippen beleverd worden dan ze gewend waren. De Spar-directeur toont daarvoor begrip. "Een computer berekent voor ons de meest efficiënte route om de bestellingen af te leveren. Dat ging in het begin niet altijd even goed. De meeste kinderziekten zijn er nu uit en terug in de tijd kunnen we niet. Daarvoor biedt onze nieuwe logistiek te veel voordelen voor alle partijen."

 

Symboolfunctie  

Het nieuwe distributiecentrum (23.000 vierkante meter) inclusief nieuw holdingkantoor op logistiek bedrijvenpark Haven Zeven in Waalwijk is voor de Spar-organisatie meer dan louter een logistiek knooppunt voor de belevering van tweehonderd Spar- en Attent-supermarkten in Zuid-Nederland. Het is vooral ook een symbool voor een organisatie die bezig is met een grote sprong voorwaarts.

Sjaak Kranendonk staat sinds januari 2009 aan het roer van het Spar-schip, waarvoor hij een nieuwe koers uitzet. "Van groothandel naar retailer, waarbij de formule het belangrijkst is", aldus de Spar directeur in Food Magazine. "Dit nieuwe distributiecentrum is een heel duidelijk statement naar de toekomst. We mogen het rijke verleden van Spar niet vergeten, maar vanaf nu staan we met het gezicht naar de toekomst."

Reageer op dit artikel