nieuws

ELST Transport automatiseert sorteerproces

Warehousing

ELST Transport laat in Moerdijk een nieuw sorteersysteem installeren. Het sorteersysteem verrijst in de nieuwe distributievestiging en wordt geleverd door MAAS Internal LogistiX. Per uur kan het systeem met zeven uitgangen maar liefst 1.200 dozen en kratten verwerken.

ELST Transport automatiseert sorteerproces
Elst Transport sorterinstallatie

Met een nieuw sorteersysteem van Maas Internal LogistiX wil Elst Transport voorbereid zijn op de verwachte groei. Het systeem is berekend op 1.200 colli per uur met een gewicht van maximaal 25 kilogram. "Door automatisering van het sorteerproces kunnen we sneller en efficiënter werken", vertelt Danny van Loon, die het transportbedrijf met zijn vader in 2003 heeft opgericht. Het sorteren van colli is nu nog een volledig handmatig proces. "Op den duur denken we met dit systeem één man uit te sparen", stelt Van Loon. Een ander voordeel is de kortere doorlooptijd. "We hebben straks minder tijd nodig om alle colli over de routes te verdelen."

 

Werkwijze

De kratten en dozen die overdag zijn opgehaald bij klanten of uit eigen opslag komen, worden in Moerdijk op een aanvoerband gelegd. Op basis van de barcodelabels bovenop de kratten en dozen stuurt het sorteersysteem de colli naar één van de zeven uitgangen. Het sorteren gebeurt met behulp van pushers, die de colli vanaf de aanvoerband de juiste sorteergoot in duwen. Aan het eind van de sorter bevindt zich een overflow-baan voor colli waarvan de barcode niet herkend wordt. Deze baan kan eventueel als extra sorteeruitgang worden gebruikt.

 

Concept

MAAS Internal LogistiX levert niet alleen het ontwerp en de mechanische componenten, maar ook de besturingssoftware. Deze software zal via een interface worden gekoppeld aan het IT-systeem van ELST Transport. Naast het sorteersysteem richt Maas IL ook het volledige distributiecentrum in. Hieronder vallen bijvoorbeeld de langgoed stellingen, de palletstellingen, de labels voor de verschillende locaties alsook de belijning op de vloer, zodanig dat het geheel één concept vormt. Het systeem wordt in september geïnstalleerd.

 

Verhuizing

ELST Transport vervoert met 35 eigen vrachtauto’s pallets, colli en langgoed naar bestemmingen in heel Nederland. Een groot deel van de lading bestaat uit hang- en sluitwerk, bestemd voor groothandels in de bouwsector. Het bedrijf beschikt over twee vestigingen in Roosendaal en Zoeterwoude. De vestiging in Roosendaal verhuist dit najaar naar een bestaand pand in Moerdijk. Direct na de verhuizing medio oktober zal het systeem in gebruik worden genomen.  "Daar zit onze grootste klant. Uit kostenoogpunt is het verstandig om daar dicht bij in de buurt te zitten. In Moerdijk zitten we ook iets centraler in Nederland", besluit Van Loon.

Reageer op dit artikel