nieuws

Zwaar werk in magazijnen vergt nader onderzoek

Warehousing

Importeursvereniging BMWT start – samen met collega-branchevereniging Vebit – een onderzoek naar het voorkomen van zwaar werk in warehouses met behulp van gemechaniseerde apparatuur. Het zware werk betreft niet alleen de dagelijkse praktijk, waarin magazijnmedewerkers fysieke belasting moeten trotseren, maar ook installatiewerkzaamheden van monteurs.

Zwaar werk in magazijnen vergt nader onderzoek
Anton van Loon - BMWT

BMWT en Vebit hebben een subsidie aangevraagd en gekregen voor een nader onderzoek, dat op 1 oktober moet zijn afgerond. Nehem gaat dit onderzoek uitvoeren en zal als resultaat daarvan een checklist opleveren, die in kaart moet brengen wat veel voorkomende werksituaties zijn met relatief veel fysieke belasting. Een werkgroep van BMWT- en Vebit-leden zal vervolgens gaan nadenken over concrete innovatieprojecten, waar leveranciers en gebruikers gezamenlijk aan kunnen gaan werken. Daarvoor is in het kader van IPC-regeling subsidie beschikbaar.

 

Op zoek naar echte innovatie

BMWT-directeur Anton van Loon (foto) ziet een gezamenlijk belang voor alle betrokken partijen. "Voorop staat de gezondheid van medewerkers, zeker nu de overheid heeft bepaald dat we met z’n allen een paar jaar langer moeten doorwerken. In overleg met Vebit hebben we een gezamenlijk voorstel ingediend, dat ons helpt om de echte innovatiemogelijkheden op dit gebied aan te wijzen."

  

Als voorbeeld noemt Van Loon de ontwikkeling van een mobiele montagetafel, die medewerkers van installatiebedrijven helpt om met minder fysieke belasting magazijnstellingen op te bouwen bij klanten. "Ander voorbeeld is de orderpickarm op een orderverzameltruck, die tijdens de Logistica van 2006 de innovatieprijs heeft gewonnen. Dit hulpmiddel zorgt er voor dat medewerkers geen zware dozen hoeven te tillen in en uit de stelling."

 

Input vanuit de praktijk

BMWT heeft op haar website een enquête neergezet om daarmee te inventariseren welke fysieke belastingen in magazijnen vooral aandacht zouden moeten krijgen. Met die input vanuit de praktijk kan het onderzoeksburau aan de slag. Daarnaast wil BMWT het onderzoek en het vervolg er op graag inbrengen in het dit voorjaar opgerichte Material Handling Forum. Dit platform brengt wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar om samen na te denken over innovatietrends in de warehouseomgeving.

 

Doe mee met de enquête

Reageer op dit artikel