nieuws

“Titel ‘Veiligste Magazijn’ heeft ons alerter gemaakt”

Warehousing

Nissan Motor Parts Center in Amsterdam werd vorig jaar november aan de haal met de prijs van het ‘Veiligste Magazijn van Nederland’. Arjan Dibbink van Nissan raakt nog altijd enthousiast als hij terugblikt op deze glorieuze dag in het hoofdkwartier van Randstad in Diemen. “Dankzij deze prijs zijn we alleen maar alerter geworden op de veiligheid in ons dc.”

“Titel ‘Veiligste Magazijn’ heeft ons alerter gemaakt”
Arjan Dibbink van Nissan Motor Parts Center (foto midden) had alle reden tot juichen toen hij en zijn team vorig jaar alle reden tot juichen met het binnenhalen van de titel 'Veiligste Magazijn van Ne

Deelname aan de verkiezing van het Veiligste Magazijn van Nederland betekende, zo stelt Dibbink (foto links midden) nu achteraf, heeft veel betekend voor de Nissan-organisatie. "In de voorbereidingen op de deelname aan de verkiezing ga je toch alvast goed kijken wat er al in de praktijk gebeurd op het gebied van veiligheid. Wat we toen zagen, was dat we al veel deden maar dat dat nooit georganiseerd en goed op papier was vastgelegd. Bij veel bedrijven zie je dat ze op het gebied van veiligheid veel op papier hebben vastgelegd, maar dat er in de praktijk niet veel van terechtkomt op de werkvloer. Bij ons was het juist andersom."

 

Vastleggen

Voor Dibbink was dat reden om met het management om tafel te gaan zitten. "Besloten is toen om vast te leggen wat je we als bedrijf juist vast moeten leggen wat we op het gebied van veiligheid allemaal hebben gedaan."

 

Vreemde ogen

De controles van de CCV-keurmeesters in aanloop naar de finaledag van de verkiezing van het Veiligste Magazijn van Nederland heeft Dibbink als nuttig ervaren. "In de voorselectiefase waren de controles nog oppervlakkig maar in de tweede ronde werden we tijdens het officiele jurybezoek flink doorgezaagd. Dat was voor ons echter goed om mee te maken dat vreemde ogen ook eens kijken wat wij doen op het gebied van veiligheid. Het heeft ons de ogen doen openen."

 

Juryrapport belangrijk

De dag van de verkiezing zelf was zenuwslopend. "Vooral ook vanwege het feit dat pas de prijs aan het eind van het programma werd uitgereikt", aldus Dibbink. Het juryrapport dat Nissan kreeg tijdens de uitreiking van de prijs (een cheque van 5.000 euro, red) was een belangrijk moment voor Dibbink en zijn team. "Bij het lezen zie je dan wat de plussen en minnen zijn van onze veiligheid en dat gaf ons goede aanknopingspunten om zaken op de werkvloer te verbeteren."

 

Interne publiciteit

Ook genereerde het predicaat Veiligste Magazijn van Nederland veel publiciteit. "Voor de ‘buitenwereld’ hebben we veel interviews gegeven aan diverse media. Intern leverde het ook veel publiciteit op vanuit alle werelddelen waar Nissan gevestigd is, kregen we veel positieve reacties. Daarnaast hebben we veel rondleidingen gegeven voor onze buitenlandse collega’s van Nissan en voor buitenstaanders die benieuwd waren naar het veiligheidsniveau in ons dc."

 

Nieuwe tilhulpen

Met de geldprijs van 5.000 euro heeft Dibbink twee dingen gedaan. "We hebben een deel van het geld geïnvesteerd in een nieuwe tilhulp. Noodzakelijk want we verschepen dagelijks grote volumes. Ook hebben we oranje veiligheidshesjes aangeschaft. We kregen vanuit de ontvangst en shipping kant geluiden door dat ons personeel met name tijdens donkere winterdagen door hun donkere werkkleding minder goed zichtbaar was bij laad- en losactiviteiten aan de docks."

 

Betrokkenheid groot

Het winnen van de prijs heeft vooral ook op het personeel van het Nissan Motor Parts Center een positieve uitwerking gehad. "Ik merk dat onze mensen alerter zijn op veiligheidsaangelegenheden. Als er een ongeval gebeurt dan wordt daar sneller dan voorheen gekeken door de mensen zelf wat er aan gedaan kan worden. Je ziet dus dat onwillekeurig dingen sneller gaan. We zijn onlangs bijvoorbeeld een algemene veiligheidscampagne gestart en je merkt gelijk dat de betrokkenheid onder het personeel heel groot is. We zijn dus na winst van de titel ‘Veiligste magazijn’ absoluut niet achterover gaan leunen."

 

Wilt u dit jaar ook winnaar worden van deze mooie titel? Vul dan zo snel mogelijk het aanmelingsformulier in voor deelname aan de verkiezing Het Veiligste Magazijn van Nederland.

Reageer op dit artikel