nieuws

Studententeam wint Prêt à Transporter Challenge

Warehousing

UPS en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) onthullen een nieuw prototype van verpakkingsoplossing voor de mode-industrie, waarmee kleding praktisch en kreukvrij kan worden vervoerd (zie foto).

Studententeam wint Prêt à Transporter Challenge
Verpakkingsoplossing voor mode-industrie

Daarnaast kan de verpakking door grote en kleine modebedrijven worden hergebruikt. De oplossing is het resultaat van de UPS Prêt à Transporter Challenge, die is gehouden onder studenten van de Industrial Design afdeling van de TU/e. Team ‘Gijskoenfrits’ (foto, onder) won de Challenge met hun constructie van een kunststof raamwerk voor het hangend vervoeren van kleding, waarbij het concept ook toelaat om meerdere kledingstukken te vervoeren in één verpakking.

 

Vouwmechanisme 

Eveneens opmerkelijk is hun innovatieve en effectieve oplossing om de omvang van de verpakking te reduceren en het geïntegreerde gebruik van de bestaande dienst ‘UPS Returns’. Koen de Greef van team Gijskoenfrits: "Na ons eerdere bezoek aan de UPS air hub in Keulen en ons eigen onderzoek, realiseerden we ons dat het verpakkingsconcept aangepast moest zijn voor kleine opslagruimtes. Daarom hebben we een slim vouwmechanisme bedacht om de omvang van onze prototypes te beperken."

 

Slimme oplossing

Het innovatieve karakter van het nieuwe verpakkingsconcept zit in het gebruik van een slim plastic frame systeem, waarmee kleding hangend in een kartonnen doos vervoerd kan worden. Om te voorkomen dat kleding verschuift of kreukelt tijdens het transport, wat vaak gebeurt bij vervoer van kleding, worden de kleren om de slanke frames gewikkeld. Mode retailers kunnen zo meerdere kledingstukken in een pakketdoos stoppen, en doordat de frames eenvoudig uit de pakketdoos worden gehaald, kunnen retailers de inhoud van de zendingen bij aankomst snel controleren. Door het gebruik van duurzaam plastic en de mogelijkheid om de constructie op te vouwen, zijn de frames makkelijk op te slaan of te hergebruiken. Als onderdeel van de Challenge hebben de studenten ook een plan ontwikkeld om het hergebruik van de verpakkingsoplossing met behulp van de UPS Returns dienst te faciliteren.

 

Prêt à Transporter

Het project is ontstaan toen UPS feedback vanuit de mode-industrie en retailers verzamelde om verbeterde verpakkingsoplossingen voor hangend vervoer van kleding te vinden. Na een strenge selectieprocedure zijn slechts vier studententeams geselecteerd om hun innovatie oplossingen te ontwikkelen. Gedurende een periode van zes weken ontwikkelden de teams Shipping+, Team Richard, Double Top en Gijskoenfrits hun concepten, waarna zij die hebben voorgelegd aan een jury bestaande uit experts van UPS en de TU/e en het modeplatform Textilia. Vervolgens zijn hun prototypes getest in het UPS testlaboratorium voor verpakkingen in Neuss, Duitsland. Team Gijskoenfrits (foto) is de winnaar van de Challenge en de teamleden winnen daarmee een unieke kans om UPS´ verpakkingslaboratorium en distributiecentra te bezoeken in Chicago, Verenigde Staten.   

Reageer op dit artikel