nieuws

“Prologis gaat voor groei in de Benelux”

Warehousing

Nederlander Peter Schuijlenburg (42) is de nieuwe topman van Prologis in Noord-Europa. Na de afronding van de fusie met AMB is hij benoemd tot Regional Director (Senior Vice President) voor de Benelux, Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië. Schuijlenburg gaat in op zijn benoeming en de nieuwe organisatie (Prologis, Inc.) in Nederland. “In de Benelux hebben we nu een sterker team.”

“Prologis gaat voor groei in de Benelux”
Peter Schuijlenburg

Schuijlenburg was tot voor kort Vice President en General Manager van AMB Duitsland. In die functie stond hij vanuit Frankfurt aan het hoofd van de nationale activiteiten van de Amerikaanse logistiek vastgoedontwikkelaar. De fusie van AMB met ProLogis, die, zo benadrukt hij, op basis van gelijkwaardigheid tot stand is gekomen, zal geen al te grote veranderingen met deze meebrengen in de strategie van het nieuwe vastgoedbedrijf in Nederland. "Belangrijkste is dat de portefeuilles van beide bedrijven in elkaar worden geschoven zodat er voor ons één manageable geheel staat in plaats van twee apart opererende entiteiten."

 

Inventarisatie

Volgens Schuijlenburg bestond er al veel overlap in de strategie van beide bedrijven. "Grote verschil voor de Nederlandse situatie is dat AMB zich vooral richt op het ontwikkelen van distributiecentra in de mainports Amsterdam en Rotterdam. ProLogis hield zich daarnaast ook bezig met het ontwikkelen van distributiecentra op de corridors van deze mainports tot aan Venlo." Met name daar zal de komende tijd een inventarisatie plaatsvinden van de panden. Schuijlenburg zegt hierover: "Dat houdt in dat we op die corridorlocaties gaan kijken of we willen uitbreiden of verder ontwikkelen of het verkopen van bestaande panden aan derden."

 

Verhuizing

Door het ineenschuiven van AMB en ProLogis is er voor de Benelux een geheel nieuw team ontstaan dat, zo stelt Schuijlenburg, de activiteiten van de nieuwe combinatie alleen maar zal versterken. "Door de fusie hebben we helaas afscheid moeten nemen van mensen, maar het nieuwe team onder leiding van Bram Verhoeven is in staat om ons bedrijf verder te laten groeien in de Benelux."

Het team van AMB in Nederland is inmiddels verhuisd van het WTC in Amsterdam iets verderop naar het hoofdkantoor van Prologis, Inc.  in het WTC op Schiphol. "Dat is vlot verlopen aangezien de AMB organisatie in Nederland niet reusachtig groot was."

 

Groei corridors

Volgens Schuijlenburg gaat de nieuwe organisatie de komende jaren voor een groeistrategie in Nederland. "Door de groei van met name de Duitse economie hebben Nederlandse bedrijven meer en meer behoefte aan hoogwaardige opslaglocaties voor hun distributie-activiteiten. We zullen ons de komende jaren vooral richten op groei in de mainports en de corridor tussen Rotterdam en Venlo. In die corridor kunnen we uitbreiden. We monitoren op dit moment de eventuele aankoop van nieuwe grond. Daarnaast blijft onze focus op het binnenhalen van nieuwe huurders en het behouden van bestaande huurders. Ook willen ons meer gaan richten op beleggers waar ProLogis in het verleden minder focus op had."

Waar Prologis. in Nederland concreet gaat bouwen, wil Schuijlenburg nog niet prijsgeven. "We zijn met een aantal dingen bezig en we zijn voornemens om in de regio’s panden te kopen voor beleggers."

 

Vertrouwen

De recente onrust rondom de eventuele overname van het beursfonds ProLogis European Property Fund (PEPR) heeft, zo stelt Schuijlenburg, geen invloed op de nieuw ontstane combinatie. "De mensen van Prologis zamelen geld in om het PEPR-fonds te behouden en wij, zo zeg ik gekscherend, geven het weer uit. Daar moeten we op vertrouwen, maar dat speelt verder geen rol in onze dagelijkse werkzaamheden."

 

‘Neder-Duitser’ Peter Schuijlenburg

Peter Schuijlenburg neemt in zijn nieuwe functie het stokje over van Joseph Ghazal die alle ontwikkelings- en grondactiviteiten in Europa van Prologis, Inc op zich zal nemen. Schuijlenburg is geboren in Nederland maar woont inmiddels al zeventien jaar in Duitsland. Hij was vijf jaar werkzaam als National Director en Head of Industrial Investment bij Jones Lang LaSalle in Frankfurt, waar hij verantwoordelijk was voor de industriële investeringsactiviteiten in Duitsland. Daarvoor was ‘Neder-Duitser’ Schuijlenburg hoofd van de afdeling Benelux en medehoofd van de afdeling International Logistics Finance van DePfa Bank AG – het huidige Aareal Bank AG. Schuijlenburg is afgestudeerd als meester in de rechten aan de Universiteit van Leiden.

 

Portefeuilles

AMB heeft in Nederland vier logistieke parken die, na voltooiing, ongeveer 240.000 vierkante meter aan magazijnruimte omvatten. Er is nog ongeveer 100.000 vierkante meter in voorbereiding op het Fokker Logistics Park naast luchthaven Schiphol. ProLogis heeft via het ProLogis European Property Fund (PEPR) twintig distributiecentra in Nederland in bezit met een oppervlakte van in totaal 380.000 vierkante meter en met een waarde van 222 miljoen euro (peildatum september 2010).

Reageer op dit artikel