nieuws

Plus Retail Oost wint ‘NK Speed Docking

Warehousing

Het Nederlands Kampioenschap ‘Speed Docking’ is gewonnen door Distributiecentrum Plus Retail Oost in Haaksbergen. Dit distributiecentrum wist gedurende de competitie het snelste de vrachtwagens van Mars Nederland te lossen.

Plus Retail Oost wint ‘NK Speed Docking
Laad- en lospersoneel Plus Retail Haaksbergen

De  120 medewerkers van het RDC namen de titel en het bijbehorende prijzenpakket gistermiddag  in ontvangst. Het Nederlands Kampioenschap ‘Speed Docking’ is een initiatief van Mars Nederland, dat samen met haar klanten werkt aan het versnellen van de logistieke keten. Samen met de eretitel ‘Nederlands Kampioen’ ontvangt Plus Retail Oost een ‘Snickers Mannenbrandstof-pakket’, met onder meer een bezoek aan de grootste chocoladefabriek ter wereld en een activiteit die volledig draait om snelheid. Medeorganisator Capgemini biedt de winnaar een logistieke workshop aan ter waarde van vijfduizend euro.

 

Protocol

Gedurende het NK heeft het RDC van Plus Retail in Haaksbergen gemiddeld de snelste lostijden gerealiseerd met een eindscore van 1 uur 14 min en 14 sec. Dit is omgerekend naar een volle vrachtwagen met 33 palletgrondplaatsen voor een eerlijke competitie. De gemiddelde verblijftijd van het winnende DC betrof 46 min 16 sec. Dit is gerekend vanaf het moment dat de vrachtwagen het terrein op rijdt. Het lossen ging volgens voorschrift met behulp van elektrische handpallettrucks. Volgens Regio directeur Peter Brugge is dat een knappe prestatie. "De Plus Retail vestiging in Hendrik-Ido-Ambacht deed ook mee met deze competitie; die collega’s hadden beduidend meer tijd nodig en bereikten uiteindelijk de vierde plaats.

 

Samenhang

"Snel lossen en korte wachttijden aan het dock zijn uiteraard heel belangrijk, maar heeft alleen zin als het hele afhandelingstraject daarna ook goed is gestroomlijnd. Zo werkt Plus tegenwoordig op alle RDC’s met met ‘Voicepicking, waarmee een hoge productiviteit en zeer weinig pickfouten worden gerealiseerd. Voor de inname van drankenpallets maken we gebruik van een automatisch lossysteem, waarmee een trailer met 26 pallets met bierkratten binnen 2 minuten wordt leeggetrokken". Goede afspraken met betrekking tot lostijden en bloktijden voorkomen volgens Peter Brugge vertragingen aan de docks. "Desondanks moet je daar vanwege files en onverwacht oponthoud ook weer flexibel mee om kunnen gaan. Goed gemotiveerd personeel is allesbepalend voor het succes binnen je organisatie. Met technische hulpmiddelen alleen, red je het niet."

 

Bevestiging

"We zijn trots dat Plus deze prijs heeft gewonnen", aldus Rowell Versleijen, Directeur Logistiek van Plus. "Dit bewijst dat wij onze logistiek efficiënt hebben georganiseerd. Onze collega’s in de distributiecentra werken er elke dag keihard voor om alle producten zo snel mogelijk bij onze winkels te krijgen, zodat zij onze consument kunnen bedienen. Dit is een mooie beloning voor hun harde werken. Mars heeft met deze actie op een unieke manier bij ons aandacht gevraagd voor efficiency in het logistieke proces."

 

Positieve reacties

Tussen 28 maart en 5 juni zijn – met de nieuwste boordcomputertechnologie van vervoerder Kuehne + Nagel de verblijftijden gemeten tijdens leveringen van Mars Nederland aan 150 distributiecentra in Nederland. "Met het NK Speed Docking’ kunnen we terugkijken op een geslaagde lancering. We hebben veel positieve reacties ontvangen van onze klanten, waar deze competitie vooral een positieve uitwerking had op de werkvloer van de DC’s. We zien dat het enthousiasme breed gedragen is in de markt. Naast de Nederlands Kampioen hebben we tien weken lang weekwinnaars gehad in de categoriën Supermarkt en Groothandel. Wij kijken terug op een succesvolle competitie en gaan beslist over een vervolg nadenken", aldus Frans van den Boomen, Logistiek Manager Outbound Mars Nederland.

 

Benchmark

Door samenwerking met retailers wil Mars Nederland komen tot een sneller en efficiënter goederenontvangstproces. ‘Speed Docking’ biedt een benchmark voor klanten en maakt inzichtelijk waar verbetering mogelijk is. Voorbeelden zijn snellere ontvangstcontrole en -registratie met het scannen van SSCC-labels en minder vrachtwagenbewegingen door het bundelen van bestellingen en leveringen tot volle vrachtwagens middels ‘Green Order’. Branchevertegenwoordigers GS1 en Capgemini spelen een belangrijke rol in het verder uitdragen van deze nieuwe innovatieve competitie in de logistieke sector.

 

Efficiënter voorraadbeheer

Voor retailers resulteert dit in meer rust en een verbeterde doorstroming bij distributiecentra. Naast een efficiënter goederenontvangstproces, kan het uiteindelijk ook leiden tot efficiënter voorraadbeheer, meer responsiviteit en betere beschikbaarheid op de winkelvloer. Voor Mars Nederland en haar vervoerder Kuehne + Nagel resulteert dit in kortere wachttijden, waarbij vrachtwagenchauffeurs effectiever kunnen worden ingezet met het oog op het toenemende chauffeurstekort door vergrijzing in de branche.

 

Weekwinnaars

Ruim 1.700 leveringen zijn er uitgevoerd tijdens het NK, waarvan 19 leveringen bij Plus Retail in Haaksbergen. Het NK Speed Docking kende de volgende deelnemers en/of weekwinnaars:

 

Supermarktkanaal: Albert Heijn (Geldermalsen, Pijnacker en Zaandam), C1000 (Elst en Gieten), Detailresult (Apeldoorn), Kruidvat (Veghel), Jumbo (Veghel) en Plus Retail (Haaksbergen en Hendrik-Ido-Ambacht).

 

Groothandelskanaal: Anidis (Maastricht), Buying for Pets (Ede), Holland Diervoeders (Dordrecht), Koopman Diervoeders (Schoonebeek), Kruidenier Foodservice (Rotterdam), Lekkerland (Meppel), Makro (Delft), QPL (Arnhem), Sligro (Veghel) en Strootman (Oudenbosch).

Reageer op dit artikel