nieuws

Van Riet vrij gepleit van patentinbreuk

Warehousing

Aan een langslepende rechtszaak tussen twee Nederlandse fabrikanten is een einde gekomen. In hoger beroep werd Van Riet Material Handling Systems alsnog vrij gesproken van inbreuk in het patentrecht van Vanderlande Industries. Het laatste bedrijf betaalt nu een schadevergoeding en de proceskosten.

Van Riet vrij gepleit van patentinbreuk
Van Riet - Hans Eil

De zaak loopt al twee jaar. In september 2009 stelde een rechtbank in Den Haag Vanderlande in het gelijk. Vanaf dat moment mocht Van Riet niet meer sorters op de markt brengen met duwschoenen van een bepaald type. Ook moest het bedrijf lange tijd melding maken op haar website van de gepleegde onrechtmatigheid. Eerder dit jaar sprak de rechtbank Van Riet alsnog vrij en veroordeelde Vanderlande tot het betalen van een schadevergoeding. Daarover zijn recent afspraken gemaakt. Over de hoogte van de schadevergoeding doen beide partijen geen uitspraak.

 

Ten onrechte onbetrouwbaar

"Dit voelt toch een beetje als een overwinning van Klein Duimpje tegen de reus", zegt een opgeluchte Hans Eil, die begin dit jaar als directeur begon bij Van Riet. "Klanten stellen de betrouwbaarheid van je bedrijf in twijfel. Ten onrechte, zoals nu is vast gesteld. Toch heeft ons dit veel imagoschade opgeleverd en natuurlijk omzetderving. Bovendien hebben veel mensen in ons bedrijf zich bezig moeten houden met een moeizame procesgang. Die kosten kunnen we nu verhalen."

 

Uitspraak komt als verrassing

Voor Vanderlande komt de uitspraak in hoger beroep als een verrassing. "We waren overtuigd van ons gelijk toen we een rechtszaak tegen Van Riet zijn gestart en werden daarin gesteund door de uitspraak in 2009", zegt Jan Hulsmann, de nieuwe COO van Vanderlande. "We hebben de feiten vooraf goed onderzocht en ik neem aan dat Van Riet hetzelfde heeft gedaan. Het is heel opmerkelijk, dat in hoger beroep de uitspraak 180 graden de andere kant opdraait. Mijn conclusie is, dat op een hoger niveau in de rechtspraak het vonnis blijkbaar net zo goed voor Vanderlande als voor Van Riet gunstig kan uitvallen. Om verder kosten te beperken, hebben we besloten de zaak in onderling overleg te schikken."

 

Goed voorjaar systeemleveranciers

Los van de uitspraak die de rechter eerder deed is 2011 voor Van Riet uitstekend begonnen. In het eerste kwartaal werd als driekwart van de geprognotiseerde omzet voor dit jaar gerealiseerd. Projectvoorstellen worden vaker en sneller dan vorig jaar omgezet in orders, zo constateert Van Riet net als andere systeemaanbieders in dit segment. Met name in Brazilie en Tsjechie wist Van Riet succesvol toe te slaan. Via een joint venture realiseerde het bedrijf ook een aantal interessante projecten in China.

Ook Vanderlande meldt een goed voorjaar, zeker ten aanzien van material handling systemen in distributiecentra. Binnenkort komt het bedrijf met officiële jaarcijfers naar buiten.

Reageer op dit artikel