nieuws

Technische Unie voltooit DPS binnen tijd en budget

Warehousing

Vijf jaar lang heeft Technische Unie in Alpen aan den Rijn gewerkt aan een omvangrijk automatiseringsproject van tientallen miljoenen euro’s. In drie fasen is het DPS van Witron geplaatst en in gebruik genomen. Gisteren was de officiële opening van een systeem met 210.000 pick- en opslaglocaties.

Technische Unie voltooit DPS binnen tijd en budget
Bart Schoonderwoerd - Technische Unie

"Op een haar na is het gelukt", meldde directeur Jan Janse om de spanning wat op te voeren. Officieel zou de oplevering december 2010 zijn. Het werd januari 2011. Het eerder beschikbaar gestelde budget was net een paar procentjes te weinig. Maar na vijf jaar hard werken door mensen van intern en extern onder leiding van directeur logistiek Bart Schoonderwoerd (foto) is het allemaal gelukt.

 

Installatie met flinke risico’s

Volgens Janse is het succes te danken aan de gedegen voorbereiding, die vooraf ging aan de installatie van de enorme machinerie met bijvoorbeeld 6,5 km aan transportbanden. Maar ook roemde hij de samenwerking met diverse leveranciers, met name met Witron.

Schoonderwoerd wees op de risico’s, die het bedrijf op zich nam bij de realisatie. "Het gaat hier over 80 procent van onze artikelen en een hele lange projectperiode, die moest plaats vinden in een bestaand gebouw terwijl de operatie gewoon door ging. Gelukkig hadden we onvoorwaardelijke steun van het management en de Raad van Commissarissen. Ook toen de economische situatie slechter werd. Dit moest doorgang blijven vinden, zonder uitstel."

   

Yvan Dejaeghere, algemeen directeur van Technische Unie, vertelde waarom. "Vanuit onze moederorganisatie Sonepar kunnen we de Europese markt overzien. We hebben hier in Nederland een supply chain van wereldklasse met bijna 90 procent directe uitlevering aan installateurs en al 55 procent van de omzet uit internetbestellingen. In andere landen staan technische groothandelsbedrijven logistiek gezien nog in de kinderschoenen met vooral veel balieverkoop."

Het volgende project is al gestart binnen Technische Unie en heet mijnTU.nu om internetverkoop nog meer te stimuleren. De logistieke prestatie moet verder omhoog en dat is lastig met een alsmaar breder wordend assortiment.

 

‘Samen aan de bak’

DPS is het antwoord hierop. Centraal in het concept staat een groene bak (40 x 60 x 15 cm). Alle producten die klein genoeg zijn om er twee van op te slaan in de bak komen hier in. De bak is zowel bedoeld voor opslag in het DPS als voor verzending naar de installateurs. "Dit is ‘m dan", riep Schoonderwoerd met een theatraal armgebaar naar de bak. "Hier hebben we vijf jaar aan gewerkt." De bak is specifiek voor het bedrijf gemaakt in een oplage van 200.000 stuks. Op basis hiervan is de rest van het DPS, inclusief een orderconsolidatiebuffer, gecreëerd. Vandaar dat het totale investeringsproject de naam ‘Samen aan de bak’ mee kreeg.

Onder ruime belangstelling van relaties en medewerkers stelde Jan Franssen, Commissaris van de Koningin van de provincie Zuid-Holland, het DPS in gebruik. Hij noemde Technische Unie een voorbeeld van innovatieve bedrijven in de logistiek. "Innovatie die nodig is, niet alleen in externe goederenstromen, maar ook bij de bedrijven intern."

 

Reageer op dit artikel