nieuws

Spar neemt eerste fase dc in Waalwijk in gebruik

Warehousing

Supermarktketen Spar neemt vandaag in Waalwijk de eerste fase in gebruik van het nieuwe distributiecentrum en het hoofdkantoor. Het versmagazijn is inmiddels klaar om gekoelde producten op te slaan, te verzamelen en gereed te zetten voor transport naar de Spar- en de Attent winkels.

Spar neemt eerste fase dc in Waalwijk in gebruik
Artist impression van het Spar dc in Waalwijk

Met de bouw van het duurzame complex, dat nog niet helemaal is afgerond, is een investering gemoeid van zo’n 25 miljoen euro. Op het nieuwe logistiek bedrijvenpark Haven Zeven in Waalwijk gaan 250 mensen voor Spar aan de slag. Het distributiecentrum ‘Noord’ van het supermarktconcern in Alkmaar blijft gehandhaafd. Ook daar wordt verbouwd, gemoderniseerd en geïnvesteerd.

 

Extra isolatie

Bij de nieuwbouw in Waalwijk is volgens Spar veel aandacht besteed aan duurzame oplossingen. Zo zijn de koel- en vriesruimten extra geïsoleerd. De daken en wanden van de vries- en versmagazijnen hebben daarnaast een warmteweerstand die beduidend boven de standaard liggen. De vrijgekomen warmte van de koel- en vriesinstallaties wordt hergebruikt om het distributiecentrum en de kantoren te verwarmen.

 

Kou bufferen

De elektriciteitsinstallatie in het pand is enigszins ‘overgedimensioneerd’ om zo veel mogelijk ‘s nachts op nachtstroomtarief dieper te koelen tot – 28° Celsius en kou te bufferen zodat overdag de temperatuur enigszins kan oplopen zonder dat er hoeft te worden gekoeld.

 

Luchtgordijnen

Om het energieverlies door transport te verminderen is een speciale sluis aangebracht tussen de vries- en versruimte. Deze sluis is aan weerszijden voorzien van hoge snelheid luchtgordijnen die de temperatuur scheiden met daartussen een ‘ontvochtigingsinstallatie’. Hierdoor wordt ijsaangroei voorkomen. Ook ontstaat er meer zicht tussen de ruimten zonder dat noemenswaardig energie verloren gaat. Het voorkomen van ijsaangroei reduceert ook het energieverbruik.

 

Voice

In de nieuwbouw zal Spar ook gaan werken met voice. De implementatie daarvan gaat dit najaar van start in beide dc’s. De bouw van het nieuwe dc is ondergebracht bij Aan de Stegge. Veel van de bestaande inrichting gaat mee naar Waalwijk.

Reageer op dit artikel