nieuws

CeMAT 2011 in Hannover grootste ooit

Warehousing

Een voorzichtig lentezonnetje en een koud briesje begeleiden vanochtend de eerste bezoekers van de CeMAT vakbeurs in Hannover. Deze week zijn hier 1.100 exposanten op 82.000 vierkante meter in hoopvolle afwachting van professionele bezoekers met investeringsplannen in material handling.

CeMAT 2011 in Hannover grootste ooit
cemat 2011 hannover

Standhouders, vroege bezoekers, hoogwaardigheidsbekleders en vakpers. Iedereen moet nog even zijn weg zien te vinden op wat de organisatie heeft uitgeroepen tot de grootste CeMAT ooit. Belangrijker misschien nog wel: ongeveer helft van de exposanten komt van buiten Duitse grenzen. Dat is zeker een nieuwe mijlpaal.

   

Derde plek voor Nederlandse exposanten

Nederland blaast in het internationale geweld een stevig deuntje mee met een mooie top drie notering voor wat betreft het aantal standhouders. De Italianen zijn traditiegetrouw het sterkst vertegenwoordigd met 98 bedrijven. Kort daarna volgt China met 84 inzendingen voor deze CeMAT. Nederland is met 50 exposanten derde en houdt daarmee Frankrijk, Zweden, Engeland, Spanje en België achter zich.

Het optimisme is groot, zeker in de Duitse industrie. Brancheorganisatie VDMA gaat er van uit dat de 9 procent omzetgroei, die eerder als prognose is afgegeven zeker wordt overtroffen in 2011. Op dit moment rekent VMDA met 16 miljard euro omzet, die de Duitse fabrikanten van material handling producten dit jaar gezamenlijk gaan binnen halen. "Daarmee zijn we weer terug op het niveau van 2007 voor de kredietcrisis", meldt Peter Günther van VDMA. Met dank aan de Duitse overheid heeft de industrie het aantal medewerkers redelijk op peil kunnen houden, zodat het productievolume al weer snel op het oude niveau is gebracht.

   

Weltneuheiten en perspresentaties

Alle reden dus om met een goed gevoel de CeMAT te bezoeken. Want er valt genoeg te beleven. De grote heftruckfabrikanten beloven allemaal een ‘Weltneuheit’. Still heeft een nieuwe concepttruck, de Cubexx.  Jungheinrich heeft ook nieuwe truckmodellen, maar daarnaast een nieuw navigatiesysteem voor magazijnen en een vlootmanagementsysteem ISM Online. Clark presenteert vandaag de ‘sterkste vierwiel elektrische heftruck wereldwijd’, de GEX 40-50.

 

Vandaag is het ook de beurt aan SSI Schäfer en Dematic om hun ideeën en producten te presenteren aan de internationale vakpers en natuurlijk op hun stands. Morgen is het de beurt aan Vanderlande Industries en Knapp. Op het gebied van orderpicktechnieken zijn diverse innovaties te verwachten tijdens deze beurs.

Wie zich verder nog uitgebreid wil laten bijpraten over actuele thema’s als duurzaamheid, kan aanschuiven bij de forumdiscussie van BVL (vereniging van logistiek managers) in hal 12. Morgen is er volop aandacht voor software-integratie in logistieke processen met tal van sprekers uit de Duitse software-industrie

De CeMAT 2011 in Hannover is begonnen. Tot en met vrijdag 6 mei is dit het internationaal centrum van de material handling wereld.

Reageer op dit artikel