nieuws

Case picking populair bij Vanderlande

Warehousing

Vooraan in hal 27 op de CeMAT staat Vanderlande Industries met een concept dat veel belangstelling krijgt. Het automatisch picken van colli doet met name retailers even stil staan. “Experts in material handling zien direct dat we een bijzondere oplossing hebben”, zegt de nieuwe COO Jan Hulsmann.

Case picking populair bij Vanderlande
Jan Hulsmann

Vanderlande heeft sowieso niet te klagen over belangstelling. In grote delen van Europa trekt de markt behoorlijk aan. Vorig jaar was een jaar van afwachten, veel beslissingen werden uitgesteld. Nu niet meer. De orderportefeuille is stevig gevuld. Over een paar weken komt Vanderlande met het financiële jaarverslag. Maar volgens Hulsmann is zeker in het bedrijfsonderdeel Distribution een flinke groei gerealiseerd.

   

Spannend om binnen toleranties te blijven
De retailmarkt is van groot belang geworden voor Vanderlande. In Duitsland is deze sector goed voor 70 procent van de omzet met klanten als Kaufland en Edeka. In Engeland is Tesco een flinke afnemer. Hulsmann zegt dat de retailers veel belangstelling hebben voor automatische systemen, maar ook aanlopen tegen de afhandeling van bestellingen via internet.

Het ACP-concept (Automatisch Case Picking) moet de retailers over de streep trekken om te investeren in automatische oplossingen. De case picker zelf staat centraal te pronken op de beursstand. "Het was best nog een hele klus om dit zo op te bouwen", zegt Hulsmann. "In ons Innovation Center in Veghel loopt de kraan al veel langer zijn testrondjes. Maar nu moesten we de colli ook weer automatisch terug zetten in een soepele procesgang. Dan komt het aan op werken binnen nauwe toleranties. Dat is gelukt en de kenners van deze techniek weten hoeveel eisen dit stelt aan de techniek."

 

Alles draait om flow
Hulsmann is de opvolger van Remco Overwater als COO van Vanderlande en verantwoordelijk voor productie, supply chain, engineering, R&D en ook service. Hij ziet zichzelf niet in eerste instantie als technicus, maar kan wel heel enthousiast worden van mooie toepassingen. "Een dc is niet veel anders dan een fabriek, waar ik veel ervaring in heb opgedaan. Het gaat om de flow. Dat is precies wat we met ACP laten zien. Ons thema is hier: empower your stores, zorg ervoor dat de flow naar de winkel maximaal verloopt. Daarom maakt ACP het mogelijk om automatisch in de juiste volgorde te picken en zo bonte pallets en rolcontainers samen te stellen voor de filialen en voor e-commerce afhandelingen. Nu kan dat met een hoge capaciteit en nauwkeurig werkende systemen."

Reageer op dit artikel