nieuws

Toenemende vraag naar kleinere warehouses

Warehousing

Toenemende vraag naar kleinere warehouses
Toenemende vraag naar kleinere warehouses

Warehousematch, een onafhankelijk platform voor vraag en aanbod van logistiek vastgoed en dienstverlening, constateert dat er in de tweede helft van 2010 veel meer gezocht werd naar kleine warehouses. Volgens de organisatie zijn daar drie mogelijke verklaringen voor: nieuwe distributiestrategieën, het willen vermijden van risico’s of veranderende distributiekanalen.

 

Warehousematch brengt vraag en aanbod van logistiek vastgoed bij elkaar met behulp van een geavanceerde database. Samen met partner LogiReal, een online nieuwsportal voor logistiek vastgoed, worden ieder half jaar de zoekresultaten naar logistiek vastgoed in Europa geanalyseerd om een overzicht te krijgen van de actuele vraag in de markt. In de tweede helft van 2010 werd in ongeveer 75 procent van de gevallen gezocht naar warehouses met een oppervlakte tot 5000 m2.

 

Minder voorraad

Dit is een opvallende verschuiving in het zoekgedrag naar logistiek vastgoed van kleinere omvang. Warehousematch denkt dat daar drie mogelijke verklaringen voor zijn. Ten eerste zouden bedrijven als reactie op de economische crisis hun distributiestrategieën verbeteren. Ze willen sneller kunnen reageren waardoor ze enerzijds minder voorraad aanhouden en anderzijds hun distributielijnen verkorten. Hierdoor is er meer behoefte aan warehouses met een beperkte omvang.

 

Meer internetverkoop

Een tweede verklaring zou kunnen zijn dat bedrijven door de economische crisis minder risico willen lopen. Daardoor kiezen ze momenteel, aan het einde van de crisis, voor een voorzichtig groeiscenario. Hierdoor zijn grote warehouses vooralsnog minder aantrekkelijk. Een derde mogelijke verklaring voor de toenemende vraag naar kleine warehouses zou volgens Warehousematch de groeiende verkoop via internet kunnen zijn. Hierdoor ontstaat behoefte aan enkele grote warehouse (hubs) in combinatie met veel locale crossdocklocaties voor fijnmazige distributie.

 

Reageer op dit artikel