nieuws

Rumoer rondom Amerikaans militair logistiek centrum

Warehousing

De komst van het omstreden militair logistieke centrum van het Amerikaanse leger in Rotterdam gaat niet door. Het centrum zit nu in Capelle aan den IJssel, maar zal naar Duitsland verhuizen in plaats van Rotterdam. De gemeente Rotterdam wil de schade verhalen op de Amerikanen, meldt RTV Rijnmond.

Rumoer rondom Amerikaans militair logistiek centrum
De plannen voor het logistiek centrum van het Amerikaanse leger waren gekoppeld aan het open houden van de Van Ghentkazerne in Rotterdam

De Rotterdamse wethouder Karakus reageert verbaasd over het besluit van de Amerikanen. Er waren in Rotterdam al veel voorbereidingen getroffen voor de komst van het centrum. De aanbesteding voor de nieuwbouw was volgens Karakus al rond, en de gemeenteraad had al toestemming gegeven.

 

Bezuinigingen Defensie
De plannen voor het logistiek centrum waren volgens de wethouder gekoppeld aan het open houden van de Van Ghentkazerne. Vanwege bezuinigingen bij Defensie is het nu niet zeker dat de kazerne open blijft. De Amerikanen zeggen financiele- en veiligheidsredenen te hebben om het logistiek centrum naar Duitsland te verhuizen in plaats van naar Rotterdam.

 

Schadeclaim
Rotterdam heeft volgens RTV Rijnmond veel moeite gedaan om het logistiek centrum binnen de gemeente te krijgen. Er was zelfs al een huurcontract gesloten voor de nieuwe locatie. Burgemeester en wethouders gaan de gemaakte kosten op de Amerikanen verhalen. Volgens Karakus gaat het om een bedrag van meerdere miljoenen. Door het vertrek van de Amerikanen verliezen 86 Nederlandse burgerambtenaren hun baan.

Reageer op dit artikel