nieuws

Nissan gaat voor gezond beeldschermwerk

Warehousing

Beeldschermwerkers van het onderdelenmagazijn van Nissan zijn onlangs uitgerust met de CtrlWORK persoonlijke effectiviteit software. Het moet zorgen voor comfortabeler, gezonder en efficiënter werken met de computer.

Nissan gaat voor gezond beeldschermwerk
Nissan gaat voor gezond beeldschermwerk

Het Nissan dc, dat vorig jaar de titel Veiligste Magazijn in de wacht sleepte, was in het verleden gebruiker van zogenaamde pauzesoftware. Wim Visser, Safety & Health Supervisor, vond het tijd worden voor vernieuwing. Tijdens een ergonomie bijscholingdag van ErgoDirect International maakte hij kennis met CtrlWORK. Deze software biedt de beeldschermwerker veel meer dan pauzes die gebruikers met RSI-klachten helpen. Ook voor de groep medewerkers zonder klachten biedt het meerwaarde.

 

Sneltoetsen

CtrlWORK helpt beeldschermwerkers om hun taken met de computer sneller, beter en met minder inspanningen te verrichten. Het voorkomt zowel fysieke als mentale vermoeidheid, waardoor niet alleen de gezondheid, maar óók de prestatie van beeldschermwerkers aantoonbaar wordt verbeterd. CtrlWORK stimuleert beeldschermwerkers door ze sneltoetsen te leren die tijd besparen en (ongezond) muisgebruik terugdringen. Daarnaast worden gebruikers tips aangeboden over o.a. timemanagement, e-mailmanagement, mentale verfrissing, leefstijl (BRAVO), Het Nieuwe Werken (HNW), gezonde werkhouding en een gezonde werkplek. CtrlWORK draagt door persoonlijke terugkoppeling bij aan bewustwording welke de basis is voor gedragsverandering tot slimmer, efficiënter en gezonder beeldschermwerk.

 

Pilot

"De oude software werd door veel gebruikers als te directief en rigide ervaren, met alle gevolgen van dien. Het leidde tot irritatie en weerstand, waardoor de pauzesoftware niet werd gebruikt of zelfs werd verwijderd van de computer", aldus Visser. "Tijdens de CtrlWORK pilot werd het me al snel duidelijk dat CtrlWORK gebruiksvriendelijk en prettig functioneert. Ik was er dan ook van overtuigd dat het merendeel van onze beeldschermwerkers positief zou reageren op dit instrument. Het fijne aan CtrlWORK is dat het zowel medewerkers met, als zonder klachten iets te bieden heeft. Wil je iets leren over sneltoetsen of time management, dan biedt CtrlWORK je de mogelijkheden. Wil je alleen interventies of oefeningen getoond krijgen, dan kan dat ook."

 

Bewust maken

Volgens Wim is het belangrijkste pluspunt van CtrlWORK het eigen regie model. "Zowel vanuit de preventieve als curatieve modus houdt CtrlWORK een oogje voor je in het zeil. Als gebruiker heb je wel voldoende vrijheden om een interventie eenvoudig te negeren. Zo zijn onze mensen van bijvoorbeeld de customer service afdeling telefonisch altijd druk in de weer. Op het moment dat CtrlWORK een "concentratie boost" toont en deze komt ‘ongelegen’ kan men eenvoudig doorwerken zonder dat de klant hier iets van merkt. Doordat CtrlWORK ze toch bewust maakt volgen gebruikers de interventies na het afhandelen van het telefoontje alsnog op."

De medewerkers van Nissan krijgen inzicht in hun werkpatroon door wekelijkse of maandelijkse feedback van het systeem.

Reageer op dit artikel