nieuws

Logistiek vastgoedmarkt omarmt BREEAM

Warehousing

Eind 2009 maakte de logistieke vastgoedmarkt voor het eerst kennis met het van origine Britse duurzaamheidscertificaat BREEAM. Niet lang na de introductie is BREEAM uitgegroeid tot hét instrument om de duurzaamheidsprestatie van een logistiek pand te meten. Inmiddels beschikken een aantal distributiecentra in Nederland over dit certificaat of zijn partijen bezig om er eentje te verkrijgen, logistiek.nl zet ze op een rijtje.

Logistiek vastgoedmarkt omarmt BREEAM
Het distributiecentrum van Stryker is BREEAM gecertificeerd met de waardering 'very good'.

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is oorspronkelijk ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE), een Britse onderzoeksinstantie.

De toevoeging NL maakt duidelijk dat het hier om de Nederlandse versie gaat. Deze is door de Dutch Green Building Council vertaald, aan de Nederlandse situatie op basis van de eisen in het Nederlandse Bouwbesluit en verder aangepast en doorontwikkeld. De DGBC is ook de enige instantie in Nederland die dit certificaat mag uitreiken aan bijvoorbeeld een logistiek vastgoed ontwikkelaar of gebruiker van een distributiecentrum.

 

Retourcentrum

Logistiek vastgoed ontwikkelaar WDP was de eerste partij in Nederland die voor een logistiek pand op een herontwikkelingslocatie in Tilburg het BREEAM-certificaat ontving. In dit WDP-pand, dat dienst doet als retourcentrum voor onder andere grote supermarkt retailers, is logistiek dienstverlener Kuehne + Nagel gevestigd. WDP verhuurt dit pand voor vijf jaar aan Kuehne + Nagel.

 

Duurzame installaties 

De totale investeringswaarde in de bouw van dit distributiecentrum wordt geschat op 15 miljoen euro. Om te kunnen bouwen op deze locatie op bedrijventerrein Loven heeft WDP eerst een voormalig pand van LIPS en een aanpalend krakerspand op moeten kopen. Het puin dat na de grondsanering overbleef, is verwerkt in de fundering van de nieuwbouw van het retourcentrum. Inpandig zijn diverse duurzame installaties geplaatst zoals hoogfrequente verlichting, meettoestellen voor alle grote verbruikers en monitoring ervan (kWh-meters, watermeters en gasmeters), energiezuinige buitenverlichting en verbeterde luchtdichtheid van het gebouw door gebruik van dockhuizen. Lees ook de eerder verschenen reportage over het retourcentrum van Kuehne + Nagel in Tilburg.

 

Ter Beke

Na het pand in Tilburg kreeg WDP met BREEAM de smaak te pakken en werd ook het nieuwe logistiek platform van de Belgische voedingsgroep Ter Beke op logistiek bedrijvenpark Bijsterhuizen bij Nijmegen/Wijchen gecertificeerd met dit duurzaamheidscertificaat. Het pand kreeg van de DGBC het predicaat ‘Very good’. Deze beoordeling kreeg het distributiecentrum na een beoordeling op basis van negen categorieën waarbij het pand van Ter Beke met name hoog scoorde op de criteria water, management, gezondheid en vervuiling.

 

Extra investering 

Op de criteria management en vervuiling scoorde het nieuwbouwproject goed, omdat het is ontwikkeld in een gebied waar al bedrijvigheid plaatsvindt, waardoor er geen belasting is voor bestaande groene gebieden. "Het voldoen aan de eisen voor het behalen van dit certificaat vergde een extra investering die zich gegarandeerd op lange termijn terugbetaalt", aldus Wim de Cock, directeur operations bij Ter Beke in een vraaggesprek met Logistiek Magazine in februari van dit jaar.

 

Styker-dc

Na WDP is ook Goodman zich gaan storten op BREEAM-NL. Het nieuwe distributiecentrum van het Amerikaanse medische technologiebedrijf Stryker op Trade Port Noord in Venlo is het eerste pand van deze logistiek vastgoedontwikkelaar dat ook BREEAM gecertificeerd is met eveneens het predicaat ‘Very good’. Om aan de duurzaamheidseisen van BREEAM te voldoen beschikt het distributiecentrum over onder andere geïsoleerde prefab betonnen plinten en wanden en energiebesparende verlichting met bewegingssensoren. Het magazijn maakt bovendien gebruik van daglicht in het expeditiegedeelte en de tussenverdiepingen. De externe docks zijn daarnaast voorzien van een energiebesparend verwarmingssysteem. Lees ook het interview in het augustusnummer van Logistiek Magazine van het afgelopen jaar met Stryker-director supply chain services Europe  Niek Dudink.

 

Interesse verladers

Naast logistiek vastgoedontwikkelaars als Goodman, WDP en ProLogis zien ook verladers en logistiek dienstverleners meer en meer het belang in van BREEAM. Zo betrekt DSV in juli een nieuw distributiecentrum op bedrijventerrein Atlaspark in Amsterdam. Het zal bestaan uit circa 45.000 vierkante meter bedrijfsruimte, circa 1.800 vierkante meter kantoorruimte en 3.400 vierkante meter mezzanine. Het dc wordt door Borghese Real Estate ontwikkeld, samen met Keystone Vastgoed. Het distributiecentrum wordt langjarig verhuurd aan de logistiek dienstverlener. Borghese heeft een externe BREEAM-expert bij het project betrokken om het pand op diverse duurzaamheidsaspecten te beoordelen.

 

Nieuwbouw V&D

V&D is afgelopen februari gestart met de bouw van een nieuw distributiecentrum in Nieuwegein op bedrijventerrein Het Klooster, langs de A27. Ook dit pand zal voldoen aan de eisen op het gebied van duurzaamheid volgens de BREEAM-norm. Om hieraan te voldoen werkt straks de vloerverwarming in het hele pand op basis van warmte/koude-opslag in de bodem. Warm water komt uit een zonneboiler. Ook kan V&D op termijn zonnepanelen plaatsen op het dak.

 

Project DC Lage Weide

De laatste in rij van opmerkelijke BREEAM-implementaties vormt de nieuwbouwontwikkeling ‘DC Lage Weide’ in Utrecht op het voormalige Douwe Egberts terrein van Somerset Real Estate. Deze vastgoedontwikkelaar bereikte met (wederom) Kuehne + Nagel Nederland deze maand overeenstemming over deze nieuwbouwontwikkeling van Fase I voor de bouw van een warehouse van 34.000 vierkante meter, onderverdeeld in 1.500 vierkante meter kantoorruimte, 22.500 vierkante meter conventioneel warehouse en 10.000 vierkante meter High-bay storage van 33 meter hoog. Ook bij deze gefaseerde nieuwbouwontwikkeling geldt dat gebouwd zal worden conform de BREEAM-NL methodiek.

 

Groeiende belangstelling

Volgens de DGBC groeit de interesse van logistieke bedrijven in het fenomeen BREEAM gezien de toename in het aantal inschrijvingen voor deelname aan de assesments die deze organisatie organiseert over dit duurzaamheidscertificaat . "Alle geregistreerden bij elkaar beslaan inmiddels 1,2 miljoen vierkante meter en daarvan is zo’n 400.000 vierkante meter logistiek vastgoed", aldus Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council.

Reageer op dit artikel