nieuws

BIS bouwt dc in Roosendaal

Warehousing

Steigerbouwer BIS Industrial Services start met de bouw van een nieuw distributiecentrum in Roosendaal. Op een terrein van 32.000 vierkante meter worden de logistieke operaties van vijf verschillende vestigingen samengevoegd.

BIS bouwt dc in Roosendaal
BIS Industrial Services

Met het totale project, dat onder leiding staat van logistiek adviesbureau Groenewout Consultants & Engineers, is een bedrag van meer dan 12 miljoen euro gemoeid. BIS bouwt onder meer steigers voor grote (petro)chemische installaties in het gehele land. De zwaartepunten liggen in de omgeving Rotterdam, Antwerpen en Moerdijk. Eind dit jaar moet het gebouw klaar zijn. BIS Industrial Services is een industriële steigerbouwer voor grote bedrijven zoals chemische fabrieken, olieraffinaderijen en staalfabrieken.

 

Centralisatie 

In de huidige situatie ligt het steigermateriaal opgeslagen bij vijf verschillende depots verspreid over het land. BIS vroeg eind 2009 aan Groenewout Consultants & Engineers om de mogelijkheden voor centralisatie te onderzoeken nadat REWIN West-Brabant beschikbare locaties in beeld had gebracht.  "Als we onze operaties op één locatie concentreren, hebben we lagere voorraden nodig", vertelt directeur Niko van Ruitenburg van BIS. "Bovendien kunnen we ons personeel  en machines efficiënter inzetten en onze processen beter monitoren."

 

Efficiëntie

Op basis van onderzoek door Groenewout was centralisatie van de operatie in Roosendaal de beste oplossing. "Dat zou leiden tot een reductie van de personeelskosten met tien procent. Natuurlijk groeit het aantal transportkilometers, maar dat weegt niet op tegen de toename in efficiëntie", aldus Van Ruitenburg. Groenewout heeft het ontwerp van zowel het gebouw als het buitenterrein voor rekening genomen. Groenewout heeft ook de aanvraag van de bouwvergunning, de selectie en contracteren van leveranciers en aannemer begeleid.

 

Binnen en buiten

Het totale terrein is 32.000 vierkante meter groot, waarvan 6.500 vierkante meter is gereserveerd voor het pand. Daarvan wordt 1000 vierkante meter voorzien van twee verdiepingen, zodat de effectieve ruimte 7.500 vierkante meter bedraagt. Daarvan is 800 vierkante meter gereserveerd voor kantoren, kleedkamers, instructieruimte en een kantine. De rest wordt grotendeels gevuld met werkplaatsen voor het repareren en sorteren van steigermateriaal en de prefabricatie van isolatieplaatmateriaal. Daarnaast wordt een deel ingeruimd voor opslag van gebruiksgoederen, zoals  werkkleding, helmen, gereedschap, koffie, thee en alle andere zaken die op bouwplaatsen worden gebruikt. Voor de opslag van steigermateriaal is 20.000 vierkante meter in de open lucht gereserveerd. De vakken en gangpaden worden zodanig ingedeeld, dat de heftrucks straks zo min mogelijk meters hoeven af te leggen. Dat betekent bijvoorbeeld dat snellopers zo dicht mogelijk bij de  laad- en losplaats zullen worden opgeslagen.

Reageer op dit artikel