nieuws

Veiligheid bij 71 chemische opslagbedrijven onvoldoende

Warehousing

Ten minste 71 bedrijven vergelijkbaar met Chemie-Pack, het chemische opslagbedrijf in Moerdijk dat in januari in vlammen opging, zijn niet veilig genoeg. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur & Milieu) vandaag geschreven aan de Tweede Kamer op basis van een onderzoek door de VROM-Inspectie.

Veiligheid bij 71 chemische opslagbedrijven onvoldoende
Ten minste 71 bedrijven vergelijkbaar met Chemie-Pack, het chemische opslagbedrijf in Moerdijk dat in januari in vlammen opging, zijn niet veilig genoeg

Atsma liet op verzoek van de Tweede Kamer de zogenoemde quickscan uitvoeren van chemische opslagbedrijven die in dezelfde risicocategorie vallen als Chemie-Pack.

 

Slechte score

De inspectie onderzocht 416 risicovolle opslagbedrijven in deze categorie op vijf van acht belangrijkste elementen die te maken hebben met veiligheid. Hieruit kwam naar voren dat 71 bedrijven op een of meer punten ‘slecht’ scoren. Van 29 bedrijven is geen informatie beschikbaar, dus het cijfer kan nog hoger uitvallen.

 

Nader onderzoek

Van de 71 bedrijven scoren er 25 ‘slecht’ op twee of meer van de vijf onderzochte punten, zoals de planning voor noodsituaties, de identificatie van gevaren en de beoordeling van risico’s. Vooral deze 25 bedrijven worden onderworpen aan nader onderzoek door de VROM-Inspectie.

 

Juridische stappen

Atsma wijst erop dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie ligt bij gemeenten en provincies en hij zal ze daarop aanspreken."Indien nodig deins ik er niet voor terug om juridische stappen te zetten", aldus de staatssecretaris. Ook wil hij kijken wat mogelijk is om als rijksoverheid de grip op de veiligheidssituatie bij risicovolle bedrijven te versterken.

 

Handhaving

Het onderzoek wijst ook uit dat gemeenten toezeggingen uit 2010 niet hebben nageleefd over het op orde brengen van vergunningen en handhaving bij bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan. Dat is in 73 van 196 situaties het geval. Vorig jaar startte de VROM-Inspectie al juridische procedures tegen twaalf gemeenten. Waar nodig gebeurt dit ook bij de 73 andere gevallen.

 

Vergunning onduidelijk

In de brief van Atsma staan ook de uitkomsten van een zogenoemd ‘feitenrelaas’ bij chemisch opslagbedrijf Chemie-Pack. Hieruit blijkt dat de vergunning op sommige onderdelen onvoldoende duidelijk is en dat de gemeente Moerdijk, verantwoordelijk voor het milieutoezicht op Chemie-Pack, bij overtredingen niet altijd de eigen ‘handhavingsstrategie’ volgde.

Naar de brand in Moerdijk lopen momenteel meer onderzoeken, waaronder een strafrechtelijk onderzoek naar Chemie-Pack.

Reageer op dit artikel