nieuws

V&D slaat eerste paal voor nieuw dc

Warehousing

De eerste van maar liefst 700 heipalen voor het nieuwe dc van V&D ging gisteren de grond in op het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Het Klooster, langs de A27 in Nieuwegein. Middenin de klei zet de warenhuisketen een belangrijke stap voor toekomstige groei. Er gaan 150 mensen werken.

V&D slaat eerste paal voor nieuw dc
Theo Heemskerk - directeur operations V&D

"Een lastige grond om op te bouwen", constateerde Bouwbedrijf Van de Ven, die het pand dit jaar moet laten verrijzen. De kleiachtige grond maakt volledige ondersteuning met palen noodzakelijk. Voor de buitenmuur gaan 700 zware betonnen heipalen de grond in. Onder de dc-vloer komen nog eens 7.000 kleinere, gegoten palen. Nodig om een vlakke vloer te krijgen en verdiepingsvloeren te kunnen aanleggen.

 

Nieuwbouw beter dan uitbesteden

Los van de grondkwaliteit is de locatie ideaal voor V&D. Volgens directeur Theo Heemskerk gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Sinds zijn overstap in 2005 van Hema naar V&D is lange tijd gewikt en gewogen voor de beste distributiestrategie.

Heemskerk: "We hebben het dc in St-Oedenrode dicht gedaan en toen gekeken naar de beste oplossing. Kunnen we optimaliseren zonder te bouwen? Kunnen we de logistiek uitbesteden? Dat bleek allemaal geen interessante optie. Dus werd het nieuwbouw, waarin we de dc’s van Utrecht en Amsterdam samen voegen. In Aduard houden we ons dc open, maar voor een ander deel van het assortiment."

 

Vaste en demontabele tussenvloeren

Tussen Aduard en Utrecht – straks Nieuwegein – rijdt V&D met LZV-trucks heen en weer. In Nieuwegein worden de bestellingen voor het grootste deel van de filialen geconsolideerd. Zeven filialen in het noorden krijgen hun spullen vanuit Aduard.

Voor de totstandkoming van het pand heeft V&D nauw samengewerkt met de gemeente Nieuwegein en met CB Richard Ellis. Het nieuwe dc krijgt een vloeroppervlak van 25.000 vierkante meter en is 12,5 meter hoog. Er komt een betonnen tussenvloer van bijna 12.000 vierkante meter. Verder voorziet het plan in twee demontabele tussenvloeren met in totaal 13.500 vierkante meter met een hoogte van 5 en van 8 meter, bedoeld voor hangende confectie. De palletstellingen tellen in totaal 10.500 locaties. Er komen 36 laad- en losdeuren.

 

Gerichte mechanisatie en duurzaamheid

Wat mechanisatie betreft wil Heemskerk het vooral slim en simpel houden. Het dc gaat werken met miniloads en put-to-light systemen. Verder zijn er straks sorteerbanen voor hangende kleding en krattenstapelaars. Het assortiment van V&D leent zich niet voor grootschalige mechanisatie, zoals Heemskerk eerder bij Hema heeft gerealiseerd.

Het pand zal voldoen aan de moderne eisen op het gebied van duurzaamheid volgens de richtlijn in de zogenaamde Breeam-norm. Vloerverwarming gebeurt in het hele pand met warmte/koude-opslag in de bodem. Warm water komt uit een zonneboiler. Op termijn kan V&D zonnepanelen plaatsen op het dak.

Naast de dc-functie voor V&D zal het pand ook dienst doen als servicecenter van La Place.

 

 

Reageer op dit artikel