nieuws

Grote brand bij chemisch bedrijf in Amsterdam

Warehousing

In een loods van een chemiebedrijf aan de Latexweg in het Westelijk havengebied van Amsterdam is dinsdagmiddag een grote brand uitgebroken. Het gaat om het bedrijf Diergaarde Chemical Storage. In het pand liggen 115.000 kilo aan gevaarlijke stoffen opgeslagen.

Grote brand bij chemisch bedrijf in Amsterdam
Grote brand bij chemisch bedrijf in Amsterdam

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt. Niemand is gewond geraakt, meldt Nu.nl. In een van de loodsen ligt rubber opgeslagen, in de andere cacao. De website van het Diergaarde Chemical Storage (DCS) meldt dat de onderneming is "gespecialiseerd in transport, opslag en douane-afhandeling van gevaarlijke stoffen". De loods met rubber brandde aan het einde van de middag nog wel. Het blussen daarvan neemt nog enige tijd in beslag.

 

Explosies

PGG, een onderneming gevestigd naast DCS, is ontruimd en de directe omgeving is afgezet. Getuigen hadden het over explosies en grote steekvlammen. De directeur DCS sprak in het RTL journaal van een ‘inferno’. 

Rookpluim
De rook trok vanaf de brandhaard in het Westelijk Havengebied via het Noordzeekanaal naar Velsen, Beverwijk en Wijk aan Zee. Het advies van de Veiligheidsregio is dat mensen die daar last van hebben uit de rook moeten blijven en ramen en deuren het beste kunnen sluiten. Het RIVM voert metingen uit om het mogelijke gevaar van vrijgekomen giftige stoffen in kaart te brengen. Daarover zijn volgens de brandweer nog geen voorspellingen te doen. Omdat het brandende rubber voor flinke stank zorgt adviseert de brandweer omwonenden die de stank ruiken wel om ramen en deuren uit voorzorg gesloten te houden. ”Bij een dergelijke rookontwikkeling komen per definitie giftige stoffen vrij. De vraag is hoe hoog de concentraties giftige stoffen zijn”, aldus de zegsvrouw van de brandweer.

 

Collega-redacteuren van Logistiek.nl hebben vanuit het bedrijfspand van Reed Elsevier in Amsterdam goed zicht op de brand in het havengebied van Amsterdam (foto)

 

Reageer op dit artikel