nieuws

Conflict over vernieuwing logistiek park Moerdijk

Warehousing

De Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk (SBBM) vindt dat er op industrieterrein Moerdijk geen nieuwe bedrijvigheid meer bij mag komen. “Een nieuw Logistiek Park is niet nodig. Een verdere concentratie van de chemische industrie op Moerdijk is onaanvaardbaar.”

Conflict over vernieuwing logistiek park Moerdijk
Brand zet vraagtekens bij Logistiek Park Moerdijk

Er ligt nog meer dan honderd hectare uitgeefbaar terrein in Moerdijk vertelt voorzitter Wim Rijnart van SBBM aan BN/De Stem."We wijzen er al zo lang op dat die stukken opgevuld kunnen worden met logistieke bedrijven en niet met nieuwe chemische industrie. Je slaat dan twee vliegen in één klap: een nieuw Logistiek Park is niet nodig en geen nieuwe chemiebedrijven."

 

Niets geleerd van eerdere branden

Volgens SBBM leerde de grote brand op het industrieterrein dat niet alles beheersbaar is. Ondanks dat alles goed op papier geregeld lijkt te zijn, kan het in de praktijk volgens Rijnart toch slecht aflopen. "De brand was lange tijd onbeheersbaar. Buurbedrijven liepen groot gevaar, vlogen zelfs in brand. Ook de communicatie naar de omwonenden was slecht. Kennelijk is er niets geleerd van vorige branden." Rijnart doelt op de branden bij Schutz, DBM Blending, Overslag Bedrijf Moerdijk en Van Dalen Moerdijk. Volgens Rijnart moeten er maatregelen worden genomen om aan dit industrieterrein verbonden risico’s drastisch te verminderen. "Een volgende keer kan de wind ons wel eens minder gunstig gezind zijn."

 

Onafhankelijk onderzoek 

Rijnart zegt verder blij te zijn met het onderzoek van de Raad voor Nationale Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven. "Eindelijk komt er nu een groot en degelijk onderzoek. Door een partij die onafhankelijk is en geen enkele binding heeft met het industrieterrein, de gemeente of andere belanghebbende partijen. Ik heb er alle vertrouwen in dat er straks een gedegen en eerlijk rapport op tafel ligt waar we mee uit de voeten kunnen."

Reageer op dit artikel