nieuws

Ter Beke en Lidl lichtpuntjes in sober logistiek vastgoedjaar

Warehousing

Voor de logistiek vastgoedmarkt waren de opleveringen van de distributiecentra van Ter Beke en Lidl ‘de duurzame’ hoogtepunten van het afgelopen jaar, waarin de opname van nieuwe dc’s te wensen overliet. Desalniettemin waren er in 2010 naast Ter Beke en Lidl toch nog genoeg ontwikkelingen te melden vanuit de logistiek vastgoed sector.

Ter Beke en Lidl lichtpuntjes in sober logistiek vastgoedjaar
De opening van het Ter Beke dc op logistiek park Bijsterhuizen was een van de hoogtepunten in een sober verlopen logistiek vastgoedjaar

De Belgische voedingsgroep Ter Beke opende afgelopen oktober op logistiek park Bijsterhuizen bij Nijmegen/Wijchen een dc op een kavel van 16.000 vierkante meter. In het gecompartimenteerde pand worden zowel productie- als warehousing-activiteiten met elkaar gecombineerd. Het gaat daarbij om warehousing van kant-en-klaar maaltijden, VAL-activiteiten en het versnijden en verpakken van vleeswaren voor grote supermarktketens als Albert Heijn en Aldi .

 

Belgisch onderonsje

Bij de start van de bouw afgelopen februari van het value added logistics platform voorspelde Ter Beke samen met logistiek vastgoed ontwikkelaar WDP en hoofdaannemer Bolckmans General Contracting, dat de oplevering van het pand op de magische datum van ‘10-10-2010′ zou plaatsvinden. Die deadline werd overigens net niet gehaald door het verantwoordelijke Belgische trio.

 

Werkgelegenheid

Bijna een maand na de oplevering van het Ter Beke pand volgde Lidl in Weert met de feestelijke opening  van een eveneens duurzaam dc. Het is het vijfde en tevens grootste dc van het supermarktconcern in Nederland. Vanuit dit dc worden vijftig Lidl-filialen in Zuidoost-Nederland bevoorraad. De komst van Lidl in Weert levert op termijn 200 extra arbeidsplaatsen op.

 

Gebruik restwarmte

Net als bij Ter Beke stond de bouw van het Lidl-dc in het teken van duurzaamheid in het kader van de slogan "Op weg naar morgen!" wil het Duitse supermarktconcern aandacht vestigen op duurzame en eerlijke bedrijfsvoering. Het distributiecentrum is voorzien in dat kader van diverse milieuvriendelijke en energiezuinige installaties en voorzieningen. Zo wordt de restwarmte uit koelinstallaties benut voor vloerverwarming. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van milieuvriendelijke koelmiddelen voor de koeling en van materialen met een hoge isolatiewaarde. Het gebouw is dusdanig geconstrueerd dat in de toekomst op het dak ook zonnepanelen kunnen staan.

 

Retailers bouwen

De food en non-food retailers roerden zich sowieso dit jaar aardig met nieuwbouwplannen voor distributiecentra. Zo kondigde Spar in juli aan dat het volgend jaar vertrekt uit Moerdijk. De buurtsuperketen is eind oktober begonnen met de bouw van een nieuw dc in Waalwijk op een kavel van 23.000 vierkante meter. Voor het nieuwe dc trekt Spar 25 miljoen euro uit.

 

Uitbreiding V&D 

Ook V&D zit niet stil. Over een ruim een jaar wil het warenhuisconcern een compleet nieuw en duurzaam dc in gebruik nemen op het nieuwe bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein. De bestaande dc’s in Utrecht en Amsterdam gaan dicht. Aduard blijft open, maar krijgt wel een facelift. Het nieuwe dc staat op een grondoppervlak van 26.000 vierkante meter. In het pand zijn drie verdiepingen, zodat de totaal beschikbare vloerruimte op 56.000 vierkante meter komt.

 

Hergebruik dc’s 

Naast nieuwbouw waren er ook opmerkelijke aankondigingen van bedrijven die volgend jaar leegstaande distributiecentra nieuw leven in gaan blazen. Zo vestigt Hitachi haar Europese spare parts distributiecentrum in het voormalige onderdelen dc van autoproducent Citroën in Oosterhout. Tuincentrumconcern Intratuin kondigde onlangs aan dat het haar nationale dc verhuist naar het voormalige veilinggebouw van FloraHolland in logistieke hotspot Venlo.  

 

Logistiek dienstverleners

De nieuwbouwplannen van logistiek dienstverleners waren dit jaar wat aan de magere kant, maar desalniettemin zijn er twee begonnen met bouwen en eentje kondigde aan dat in 2011 er nieuwe dc-ruimte in gebruik wordt genomen. Zo is logistiek dienstverlener Kivits Drunen net als Spar in Waalwijk afgelopen september begonnen met de bouw van een nieuw koelhuis annex distributiecentrum.

In twee fases verrijst er op een kavel van bijna vier hectare een wederom duurzaam pand, opgebouwd uit een combinatie van beton en staal, dat een oppervlakte krijgt van 22.000 vierkante meter. Kivits Drunen heeft overigens haast want de eerste oplevering wordt al in april verwacht meldt algemeen directeur Rob van Opzeeland op pagina 50 van het onlangs verschenen decembernummer van Logistiek Magazine.

 

DSV

Begin november maakte DSV bekend dat het op het Atlaspark in Amsterdam 45.000 vierkante meter aan distributieruimte gaat huren. Het pand voor de logistiek dienstverlener moet overigens nog gebouwd worden maar is volgens de betrokken vastgoedontwikkelaars in juli 2011 klaar.

Logistiek dienstverlener Van Uden Logistics sloeg begin december in Zoetermeer de eerste paal voor de bouw van een nieuw public warehouse. Drankendistributeur Maxxium Nederland zal als eerste klant een deel van dit warehouse in gebruik nemen.

 

Online groei

Grote vastgoedadviseurs als DTZ Zadelhoff en Jones Lang LaSalle komen jaarlijks met hun rapport waarin de actuele stand van zaken en de trends en ontwikkelingen op de logistieke vastgoedmarkt worden beschreven. JLL kwam in zijn trendrapport met de opmerkelijke constatering dat op termijn de vraag naar logistiek vastgoed in Nederland ondermeer zal stijgen door de forse toename van online bestedingen in webwinkels.

 

Eindejaarsrally

Concurrent DTZ Zadelhoff komt in zijn trendrapport tot de conclusie dat er volgend jaar door de aantrekkende wereldhandel in onder andere Azië meer vraag zal ontstaan naar logistiek vastgoed. Gerwin Vos van DTZ constateerde onlangs nog in een toelichting op het rapport Seinen op Groen dat de logistiek vastgoedsector bezig is met een eindejaarsrally getuige de hoge opnamecijfers in de laatste twee maanden van dit jaar.

 

Gemiddeld opnamejaar

Desondanks blijft de teller in opname van logistiek vastgoed dit jaar steken op rond de 515.000 vierkante meter. Dat is beter dan ‘rampjaar’ 2009 toen het opnamecijfer 483.000 vierkante meter historisch laag was. Dit jaar presteert de markt gemiddeld en komen we uit op de opnamecijfers die we noteerden voor topjaar 2006", aldus Vos. Die daarnaast ook zijn zorgen uitte over de hoge leegstandcijfers van distributiecentra in de zes belangrijkste logistieke hotspots en dan met name Tilburg.

 

BREEAM-trend

Duurzaamheid gaat een steeds belangrijkere rol spelen bij de bouw van nieuwe distributiecentra. Dit jaar was op dat vlak ook de doorbraak van het BREEAM-certificaat. De Building Research Establishment Environmental Assessment Method is een van oorsprong Engelse beoordelingsmethode waarmee de duurzaamheid van gebouwen kan worden bepaald.

 

Dutch Green Building Council 

In Nederland bepaalt de in 2009 opgerichte Dutch Green Building Council of een (nieuw of bestaand) pand van een bedrijf in aanmerking komt voor het BREEAM-NL certificaat. Dit duurzaamheidscertificaat wordt door zowel gebruikers als logistiek vastgoedontwikkelaars gezien als de norm bij het bepalen hoe ‘groen’ een dc is.

Inmiddels zijn het dc van Hi-Logistics in Oosterhout, Ter Beke in Nijmegen/Wijchen, het retourencentrum van Kuehne + Nagel in Tilburg en het Stryker dc in Venlo BREEAM-gecertificeerd. Ook de ontwikkelaars van het al eerder genoemde nieuwe DSV-dc willen in 2011 een BREEAM-NL certificaat in de wacht slepen.

 

 

Hoe doorstond de logistieke sector 2010?   

Lees hier de opvallende hoogte- en dieptepunten!     

 

 

Reageer op dit artikel