nieuws

Magazine mét thema warehousing en Lean and Green

Warehousing

Logistiek Magazine van november biedt, naast de vaste logistieke items, extra aandacht voor warehousing. Verder ontvangen abonnees een uitgebreide gratis bijlage waarin tien koplopers in ‘Lean and Green’ hun verhaal vertellen. Ook toont de bijlage de belangrijkste ‘lessons learned’.

Magazine mét thema warehousing en Lean and Green
Logistiek Magazine november 2010

De inhoudsopgave van Logistiek Magazine november:

   

5 Zetes neemt Phi-Data Nederland over

6 Terugblik op rumoerige ICT & Logistiek

8 De winnaar van de Nederlandse Logistiek Prijs

12 Gelre ziekenhuizen Zutphen introduceerde een opzienbarend logistiek systeem: een centrale wachtkamer om de jaarlijkse 220.000 patiëntcontacten efficiënt te verdelen.

14 Kees Verweij stapt over naar Buck

20 Hulshoff heeft zijn gigantische archiefdozendepot in gebruik genomen. Slimme batchpicking minimaliseert het aantal doosbewegingen

  

Thema Warehousing:  

23 Test Atlet Balance driewielerserie ET13-20

23 Ruud Teunter pleit voor het beter classificeren van voorraadkosten

25 Eénkanaals shuttlesystemen vormen een goed alternatief voor Drive-in stellingen.

28 Inspecties laten veel te wensen over, dus komen verzekeraars in actie

30 RFID op ‘Deense karren’ verdeelt de sierteeltsector

34 Alle rollenbanen en bandconveyors transporteren. Toch zijn er wel degelijk verschillen

 

En verder:

38 Mixed stapelen bij Sorbo, met een hoofdrol voor de MLS Spider. Deel twee van een drieluik

42 De LMvhJ-verkiezing nadert de finale: de vijf kandidaten presenteren zich

44 Modal shift is weliswaar noodzakelijk, maar er zijn wel wat kanttekeningen te maken

48 Logistiek als acquisitie-instrument bij Van Oers Logistics

50 Voor ABG is de supply chain een marketingtool

52 De ELP Check dringt de verpakkingskosten terug

 

Vaste rubrieken

7 Analyse Kees Verweij: hoe verdien je een prijs?

15 Vrouwen in de logistiek Mieke de Gier heeft de goede balans gevonden

20 Science De dansende supply chain

41 De keten van Karel van der Kruit maakt werk van efficiënt vrachtauto’s laden

46 Productnieuws Handscanner leest en schrijft RFID-tags

47 Expert Rob Wijnen over data-analyse in Excel en Access

53 VLM – In september startte de opleiding EMLog. Student Heleen Weststrate is enthousiast

54 Productnieuws Pallettruck van Still

 

Neem een abonnement op Logistiek Magazine; 
voor introductieabonnement geldt:
twee voor een tientje!

 

Gratis Bijlage

In nauw overleg met het Connekt-programma Duurzame Logistiek, heeft Logistiek Magazine een gratis bijlage gemaakt. Uitgangspunt was: laat zien dat twintig procent CO2-reductie in pakweg vijf jaar tijd geen onmogelijke opgave is. Niet voor grote bedrijven met complexe logistieke stromen. Maar ook niet voor kleine bedrijven, die zich afhankelijk weten van de grote, regievoerende schakels in de keten.

 

Tien koplopers vertellen in deze special hun verhaal, hun ambitie en hun ervaringen. Achterin staan samengevat nog een keer de belangrijkste ‘lessons learned’. 

 

Inhoudsopgave gratis bijlage: 

4 Duurzaamheid is al lang geen hype meer, maar stevig ingebed in de beleving van managers. Lorike Hagdorn, directeur Mobiliteit TNO, en Nico Anten, directeur Connekt, over duurzaamheid en de koplopers.  

 

8 Het programma Duurzame Logistiek telt vijf ambassadeurs, boegbeelden die door Connekt op het podium worden gezet om te laten zien dat duurzaamheid werkt. Een rondetafeldiscussie.  

 

12 Brink Hardenberg en Brink Twente vormen samen één familiebedrijf. De dagelijkse leiding is in handen van Geert Brink en twee neven, Henk Brink en Henk Brink. Duurzame logistiek is waar het leven van de neven vandaag de dag om draait.

 

14 In 2012 een vermindering van de CO2- uitstoot per pallet met 23% ten opzichte van 2007 en in 2020 met 47%. Dat is de ambitieuze CO2-doelstelling van Coca-Cola Enterprises Nederland.

 

16 Logistiek dienstverlener L.A.J. Duncker, het bedrijf achter 020stadsdistributie. nl, kreeg de Award alweer een tijdje geleden. Werner Boersma, accountmanager bij het Amsterdamse bedrijf, legt uit hoe het eerste deel van de CO2-doelstelling is gerealiseerd.

 

18 Nijmegen ontving als eerste stad in Nederland de Lean and Green Award. Senior adviseur Jan Luijten licht toe.

 

20 Met de komst van het Alpherium, de binnenvaartterminal in Alphen aan den Rijn, heeft Heineken zich stevig op de kaart gezet als ‘duurzame verla- der’. Fred Holvast kent als directeur logistiek de ins en outs van zowel inbound als outbound van met name exportbier.

  

22 Tegeltapijtproducent InterfaceFLOR is een van de koplopers van het eerste uur binnen het programma Duurzame Logistiek. Niet verwonderlijk, want sinds 1994 staat bij het Amerikaanse bedrijf ‘Mission Zero’ centraal. Mark Haverlach maakt de balans op.

 

24 Ronald Truijens is als Procurement Manager Supply Chain Solutions binnen KPN de drijvende kracht achter de duurzaamheidsinitiatieven die het bedrijf ontwikkelt in nauwe samenwerking met vaste logistiek dienstverlener CEVA Logistics: "Duurzaam moet in eerste instantie los staan van kosten, bovendien betekent duurzaam niet altijd duurder."

 

26 Dat Makro niet echt naar buiten treedt met initiatieven op duurzaam gebied, wil volgens Head of Supply Chain Management Frank Bakker niet zeggen dat groen ondernemen niet in het Makro-woordenboek voorkomt. Integendeel. Achter de schermen is al veel gebeurd en plannen zijn er genoeg.

 

28 Als eerste foodretailer heeft Plus Retail begin 2010 een Lean and Green Award weten te veroveren. De onderscheiding past perfect in het beleid van de supermarktorganisatie om zich te profileren als pionier in duurzaamheid. En er staat nog meer op de agenda.

 

30 Klimaatverandering dwingt bedrijven om op een andere manier te opereren. Door wetgeving en regulering komt de verantwoordelijkheid voor de uitstoot steeds meer te liggen bij de veroorzaker. SCA weet daarmee om te gaan. "Het duurzame denken zit het Zweedse bedrijf al in de genen", aldus Riny Strik, regional director Logistics van SCA.

 

32 Duurzaamheid heeft onvoorstelbaar veel raakvlakken. Conceptueel, technologisch, beleidsmatig. Hoe meer invalshoeken en hoe meer partijen er bij betrokken (moeten) worden, hoe groter de kans dat goedbedoelde initiatieven vastlopen in het mulle zand van de complexiteit. Daarom een vijftal handige tips over wat u zelf kunt doen om uw logistiek duurzamer te maken. Met dank aan de projectleiders van Connekt, die bedrijven begeleiden.

   

Gratis bijlage ontvangen?

Neem een abonnement op Logistiek Magazine; voor introductieabonnement geldt: twee voor een tientje!

Reageer op dit artikel