nieuws

DTZ: ‘forse toename in aanbod distributiecentra’

Warehousing

De opname van distributiecentra is over de eerste drie kwartalen van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2009 verder teruggelopen. Ook is het aanbod aan beschikbare dc”s fors toegenomen. Zowel door gebruikers als vastgoedeigenaren wordt op dit moment ‘een uiterst afwachtende houding aangenomen’.

DTZ: ‘forse toename in aanbod distributiecentra’
Nieuw in het jaarlijkse logistiek vastgoedrapport van DTZ Zadelhoff is de zogeheten VastgoedVisiekaart die een compleet beeld geeft van de voorraad van distributiecentra in Nederland en het aanbod op

Dit concludeert vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff in het vandaag verschenen vastgoedrapport getiteld ‘Seinen op Groen’.

 

Ondanks deze sombere cijfers is de economische situatie volgens DTZ Zadelhoff in de loop van dit jaar beter geworden. "Deze cijfers schetsen een somber beeld, maar desalniettemin is het sentiment beduidend positiever", zegt Gerwin Vos, verantwoordelijk voor de afdeling Logistics van DTZ Zadelhoff.

 

Voorzichtig optimisme 

Vos is dan ook voorzichtig optimistisch over de nabije toekomst. "Er zijn een aantal seinen die op groen springen die er op duiden dat er een herstel zichtbaar wordt van de dynamiek op de logistiek vastgoedmarkt. Een herstel in 2011 is in dit perspectief dan ook aannemelijk."  

 

Aantrekkende wereldeconomie

Zo heeft de industriële productie wereldwijd de opwaartse lijn weer gevonden. Dit heeft ertoe geleid dat goederenstromen in volume aan het toenemen zijn en dat de overslagcijfers op zee- en luchthavens terugkeren op de niveaus van voor de crisis. Gerwin Vos: "Let hierbij bijvoorbeeld op de recordcijfers die de overslag in de Rotterdamse haven laten zien. Nog belangrijker is dat het vertrouwen van de consument weer toeneemt en daarmee samenhangend het bestedingspatroon. De ‘emerging markets’ in Azië nemen de global economy op sleeptouw en de groei van de wereldeconomie is minder afhankelijk geworden van Amerikaanse en in mindere mate Europese consumenten."

 

Minder ruimtebehoefte

De opnieuw aantrekkende goederenstromen resulteren, stelt het hoofd van afdeling Logistics van DTZ Zadelhoff, in een toename van huisvestingsbehoefte. Hij plaatst daarbij wel een aantal kanttekeningen: "Door de steeds korter wordende doorlooptijd van goederenproductie tot consument en de snelle technologische ontwikkelingen, worden er op dit moment minder grote voorraadvolumes aangehouden. Ook zitten veel logistiek dienstverleners ruim in hun jasje, waardoor de ruimtebehoefte in eerste instantie intern kan worden opgelost, zonder daadwerkelijk nieuwe ruimte in te huren."

 

Efficiency supply chain 

De vele huurverlengingen en sturing op kostenbeheersing bij organisaties vertragen eveneens het herstel van de opnamecijfers. Ook zorgen geavanceerde ICT oplossingen, efficiency in de supply chain en een hogere omloopsnelheid voor een minder huisvestingsbehoefte in de toekomst. Vos: "Gevolg hiervan kan zijn dat in de eerstvolgende periode van hoog-conjunctuur, toch minder behoefte aan opslagruimte bestaat."

 

Introductie VastgoedVisiekaart

Het vandaag gepubliceerde DTZ Zadelhoff-rapport ‘Seinen op groen’ – de Nederlandse markt voor distributiecentra – geeft zowel een indruk van de ontwikkelingen alsmede een analyse van de logistiek vastgoedmarkt in Nederland. geeft zowel een indruk van de ontwikkelingen alsmede een analyse van de logistiek vastgoedmarkt in Nederland. Nieuw dit jaar is dat de vastgoedadviseur met de zogeheten VastgoedVisiekaart een compleet beeld geeft van de voorraad van distributiecentra in Nederland en het aanbod op gemeentelijk niveau.

Reageer op dit artikel