nieuws

Mixed stapelaar Sorbo klaar voor gebruik

Warehousing

Twee jaar lang is volop gerekend en gebouwd aan een material handling primeur bij Sorbo in Duiven. Het hart van het systeem is de robot, de MLS Spider die vorig jaar de Logistica Award mocht ontvangen. Nu is de implementatie voltooid. Deze week in Logistiek Magazine het eerste van drie artikelen over deze belangwekkende innovatie.

Mixed stapelaar Sorbo klaar voor gebruik
John Jansen, directeur logistiek Sorbo

"Om je vingers bij af te likken". Dat is een gevaarlijke uitspraak, die ook buiten de politiek de verwachtingen soms (te) hoog opschroeft. Toch is dit in het geval Sorbo misschien niet overdreven. Veel retailachtige bedrijven hebben gezocht naar vergaande automatisering van het orderpickproces. De bottleneck is het opbouwen van gemixte rolcontainers en pallets. Sorbo is nu zover, dat bakken en dozen door elkaar geplaatst kunnen worden. Om dat te bereiken is een lang innovatietraject doorlopen, met als resultaat een verzameling deelsystemen waar diverse leveranciers onder regie van RSW hun oplossing (onder)geschikt hebben gemaakt voor één opmerkelijke installatie.

 

Kijkje gunnen aan iedereen

Voor directeur logistiek John Jansen en zijn team was de implementatie een spannende reis met diverse vergezichten en soms een stevige vertraging. Niet alleen de toepassing in deze vorm van min of meer bestaande techniek was een uitdaging. Ook het samenwerkingsverband, waarin Sorbo partner is in het geheel, zelf mensen vrij maakt voor R&D, ruimte creëert voor de diverse partners, die via RSW de installatie als showcase gaan presenteren aan potentiële klanten. Sorbo zet de deuren open om in principe iedereen die dat wil een kijkje te gunnen.

 

Geen angste voor een fiasco

"Twee jaar werken aan een implementatie is een lange tijd", zegt Jansen in Logistiek Magazine. "Aan de andere kant hebben we iedere dag ons werk kunnen doen. Het mooiste is misschien wel dat mijn team zich enorm heeft kunnen ontwikkelen. Zij gingen mee op deze ‘reis’ en leerden in gesprekken met leveranciers te denken vanuit oplossingen. Ik ben er heel trots op dat we dit kunnen doen binnen Sorbo."

Angst dat het project op een fiasco zou uitlopen – zoals destijds bij Jumbo gebeurde – heeft Jansen niet gekend. "We werken al tien jaar met geautomatiseerde systemen (waaronder DPS van Witron – red). Het systeem zoals het er nu staat is ook bewust compact gehouden. Als het mis zou gaan, konden we altijd terug vallen op een aanpassing van onze automatische tussenopslag, het HDS van Vanderlande."

Dat had de bestaande functionaliteit in tact gehouden, maar de gedane investering was dan niet voor ‘oud ijzer’ op Marktplaats geëindigd.

Reageer op dit artikel