nieuws

Macropak 2010 biedt veel productnieuws

Warehousing

Macropak is al jaren een van de grootste verpakkingsbeurzen in de Benelux. Van 5 tot en met 8 oktober 2010 treft de hele verpakkingsketen elkaar in de hallen 7, 8 en 9 van Jaarbeurs Utrecht. Hier worden het laatste nieuws en trends getoond op het gebied van verpakkingen, verpakkingsmachines, materialen, printen, labelen, etiketteren en coderen. Hieronder volgt een compilatie per hal.

Macropak 2010 biedt veel productnieuws
Idepack

HAL 7 

 

Idépack toont palletisers en wikkelaars

Idépack houdt zich bezig met advies, productie, verkoop, lease, installatie, service en

onderhoud van verpakkingsmachines, systeemconcepten, RVS-machines en

tweedehands machines; waarbij een duidelijke nadruk ligt op rekwikkelfolie-machines

(o.a. palletwikkelaars) Palletisers en krimpfolie-machines. Het assortiment omvat ook overige oplossingen, zoals dozenopzet- & sluitmachines en omsnoeringsmachines. Op de Macropakstand wordt o.a. een DAN Palletiser getoond voor het vol-automatisch palletiseren van dozen, trays etc. Deze machines zijn uit voorraad leverbaar en zowel te leasen als te huren.

 

Info: Idépack Verpakkingsmachines, Hal 7, Stand B031, http://www.idepack.com/

 

Schut verpakt minimaal gewicht bij maximale stabiliteit

Schut Systems toont een aantal nieuwe ontwikkelingen op het gebied van machinaal verpakken in (retail) dozen. De toploading verpakkingslijn, bestaat uit een F60-2 dozenopzetmachine en  de nieuwe S800 dekselsluitmachine voor vouwdozen met 3D-venster. De food- en non-food verpakking is samengesteld uit vouwkarton en het transparante materiaal PP of PET. Omdat verschillende zijden volledig transparant zijn, biedt de verpakking optimaal zicht op het product. De F60-2 opzetmachine vormt een kant en klare baktray of een tray voor het verpakken van bijv. koekjes, chocolade hartige zoutjes en snacks en is geschikt voor het direct verpakken van zowel droge als vettige levensmiddelen. De S800 dekselsluitmachine heeft een sluitsnelheid van 140 dozen per minuut en het wisselen van formaatdelen neemt niet meer dan 2 minuten in beslag. Met behulp van tandriemen en verende bovengeleidingen worden de doosjes door de machine geleid. De doosjes ondervinden nauwelijks weerstand in de machine.

 

Info: Schut Systems, Hal 7, Stand B050, http://www.schutsystems.com/

 

Bandall print en banderolleert

Bandall toont haar nieuwste innovatie binnen haar flexibele banderolleerprogramma: ‘printen tijdens het banderolleren’. Door de OEM printer is het mogelijk om met één voorbedrukte banderol verschillende soorten producten te banderolleren en tijdens het banderolleren de gewenste informatie op de banderol te printen. De printmogelijkheden variëren van uiterste houdbaarheidsdatum (UHT), lotcode, EAN-code, toegepaste ingrediënten tot barcodes en logo’s. Doordat de printer zijn eigen banderoltransportsysteem heeft, is het mogelijk om zeer nauwkeurig op elke gewenste plaats te printen.

 

Info: Bandall Benelux, Hal 7, Stand B060, http://www.bandall.com/

 

 

 

 

 

 

 

Ambaflex transporteert met spiraallift

De nieuwe SpiralVeyor SV300 (Slim Line) van Ambaflex is een spiraallift met de voordelen van de bestaande SpiralVeyor classic. Deze nieuwe spiraallift transporteert eveneens continu, maar nu met een veel kleiner vloeroppervlak.

De diameter van de SV300 is 1.240 mm en sluit desgewenst naadloos op een verpakkingslijn aan. De machine heeft een enkele aandrijving, is robuust, betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk. De spiraallift kan klantspecifiek worden gemaakt.

 

Info: Ambaflex, Hal 7, Stand C092, http://www.ambaflex.com/

 

 

 

 

 

 

 

Certis omsnoert ergonomisch

De Ergopack omsnoeringsmachine van Certis Benelux voor gepalletiseerde lading spaart rug, tijd én collega: zonder te bukken of rond de pallet te lopen, wordt de stalen of kunststof omsnoeringsband zonder hulp rond het pak aangebracht. De ErgoPack spaart volgens Certis meer dan 50 procent tijd vergeleken met conventioneel handmatig omsnoeren en is volledig mobiel.

 

Info: Certis Benelux, Hal 7, Stand C102, http://www.certis.nl/

 

 

 

 

 

Breda Packaging pakt dozen in

Breda Packaging met vestigingen in Breda en Deventer toont diverse verpakkingsmachines voor het inpakken van wrap-around dozen, amerikaanse vouwdozen en display trays. De verpakkingsmachines zijn uitgevoerd op basis van zij-, top- en continubeladen.

 

Info: Breda Packaging, Hal 7, Stand E051, http://www.bredapackaging.nl/

 

HAL 8 

 

EVC wikkelt met ‘huurwrapper’

Op de Macropak heeft EVC Verpakking een gedeelde stand met partner Logitrade.

Getoond wordt o.a. een efficiënte ergonomische inpaktafel voorzien van allerlei handige hulpmiddelen om het inpakwerk veel gemakkelijker te maken. Naast dat deze werkplek alle te gebruiken middelen, zoals monitor, toetsenbord, muis, printer(s), omdozen, plakband etc. binnen handbereik aanbiedt, wordt deze voorzien van diverse vul- en beschermingsmiddelen. De laatste schakel in het verpakkingsproces wordt gevormd door de Rent a Wrapper, een foliewikkelaar op huurbasis.

 

Info: EVC Verpakking, Hal 8, Stand B041, www.evc-verpakking.nl

en Logitrade Logistic Systems, Hal 8, Stand B049, http://www.logitrade.nl/

 

 

 

Engels trekt Dutchbat terug met palletboxen

Engels Logistiek levert lichtgewicht palletboxen met opvouwbare opzetwanden en deksels voor de terugtrekactie van Dutchbat in Afghanistan Het grote voordeel van de opvouwbare palletbox is dat deze weinig ruimte in beslag nemen wanneer deze leeg is. Opgestapeld zijn de losse onderdelen slechts 20 cm hoog (vier opgevouwen verpakkingen nemen de plaats in van een gevulde).

Engels Logistiek heeft de RFID-tag kan tijdens of na productie worden aangebracht. De box is ook AKL ready, dat wil zeggen dat de box is voorbereid op de eisen voor de huidige en toekomstige automatisch gestuurde magazijnen van kleine producten. De box heeft de standaardafmetingen van 600 x 400 x 285 mm en  is in diverse bodemvarianten leverbaar. Optioneel is een deksel en of dolly leverbaar. Een andere noviteit op de stand is Dolav 1000-ACE palletbox met de afmetingen 1200x1000x740 mm. Deze heeft verbeterde afgeronde hoeken aan de binnenzijde, waardoor de bak nog hygiënischer is in gebruik. Dankzij de stevige poten en een extra rib in de wanden deze palletbox dynamisch belastbaar tot 900 kg, met een stapelbelasting van 5.000 kg.

 

Info: Engels, Hal 8, B.056, http://www.engels.eu

 

RFA robotiseert palletiseren en casepicking

RFA Rijlaarsdam Factory Automation toont op de Macropak de uiterst snelle en Kawasaki YF003N Delta Robot voor het case-packen met gebruikmaking van de nieuwste Vision technieken met vorm- en kleuren herkenning. RFA is de distributeur van Kawasaki robots in de Benelux en levert complete sleutelklare robotinstallaties voor palletiseren en case-packen RFA heeft honderden robots geleverd voor het palletiseren en case-packen in de food- en non-food industrie. De nieuwe compacte Robotpalletiser van Kawasaki: de RD80N robot heeft 5 bewegingsvrijheden en een hanteringcapaciteit van 80 kg. Met deze snelle en robuuste robot kunnen pallets tot 2.600 mm. hoog worden beladen. De robot wordt bestuurd door de nieuwe E-controller van Kawasaki. Deze besturing biedt de mogelijkheid om meerdere ethernet en USB aansluitingen te gebruiken. De operator heeft een duidelijk overzicht met het TFT kleuren touch-screen. De mechanische robotgrijper is geschikt voor dozen, kratten, trays met losse verpakkingen, open dozen, wrap-around dozen, dozen met losse deksels en display dozen. Deze grijper draagt de verpakkingen aan de onderzijde, klemt aan de bovenste ribbe en drukt aan op de bovenzijde. Op deze manier is de fixatie van de doos of tray optimaal, zonder dat er grote krachten worden uitgevoerd op de verpakking. De robot kan met deze multifunctionele grijper ook tussenvellen en lege pallets pakken. De robot pakt dan een lege pallet van een stapel en plaatst deze op de stapelpositie. Op deze wijze worden palletdispensers uitgespaard.

 

Info: RFA Rijlaarsdam Factory Automation, Hal 8, Stand C084, http://www.rijlaarsdam.eu/

 

Tallpack beschermt lading met antislipvellen

Als oplossing voor gevaarlijke schuivende ladingen levert Tallpack ‘Grip Sheet’ antislipvellen. De Grip Sheet is gemaakt van papier of karton voorzien van een materiaal met hoge wrijvingscoëfficiënt en wordt tussen de contactvlakken van de lagen geplaatst. Door de remmende werking wordt het verschuiven van de producten sterk gereduceerd. De antislipvellen zijn, afhankelijk van de toepassing, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Voor o.a. de chemische industrie, de voeding en vleesverwerkende industrie zijn de antislipvellen ook te leveren in vochtwerend papier. De antislipvellen zijn voor alle standaard palletafmetingen verkrijgbaar, afwijkende maten zijn op aanvraag leverbaar. Ook automatische verwerking op palletlijnen is mogelijk. Verder toont Tallpack op de stand een uitgebreid programma aan bundelsystemen en palletwikkelaars.

 

Info: Tallpack International, Hal 8, Stand C096, http://www.tallpack.nl/

 

 

Logi Label print full color etiketten

Logi Label presenteert met de Primera LX900e naar eigen zeggen de snelste en meest economische etikettenprinter voor full colour etiketten op de Macropak van 2010. De LX900e heeft nieuwe inkjet technologie met gescheiden cartridges. Hierdoor is de LX900e volgens de leverancier tot tienmaal sneller dan alle andere op de markt verkrijgbare inkjet printers. De printsnelheid is 4,5" (114 mm.) per seconde. Ook wordt op de stand het printen op polyester etiketten gedemonstreerd. Dit maakt het etiket watervast en solvent (oplosmiddelen) bestendig waardoor de etiketten ook geschikt zijn voor de chemische industrie, cosmetica, wasmiddelen en andere toepassingen in vochtige omgevingen. Tijdens de beurs wordt een demonstratie van kleuren printers gegeven, waaronder de Primera FX1200e. Deze kan in combinatie met de CX1200e etiketten snel, flexibel en relatief eenvoudig printen en nabewerken in grotere hoeveelheden. Lamineren op de FX1200e is ook mogelijk.

 

Info: Logi Label, Hal 8, Stand D025, http://www.logilabel.nl/

 

Contimeta doet niet ingewikkeld

Contimeta is gespecialiseerd in verpakkingsmachines en -apparaten voor eind- of transportverpakking. Speerpunten op de Macropak zijn: palletwikkelen, omsnoeren, dozen sluiten en krimpverpakken. Daarnaast is het bedrijf ook de exclusieve leverancier van Robopac foliewikkelaars. Deze worden allemaal op de Macropak getoond. Niet nieuw, maar wel opmerkelijk is de Robot palletwikkelaar, een mobiele wikkelaar, die geen stroomaansluiting nodig heeft, geen aanloopplanken en die grote afmetingen probleemloos in folie verpakt. Daarnaast een Ecoplat, een foliewikkelmachine met draaitafel. Bijzonder is het bedieningspaneel, dat eenvoudig en intuïtief werkt. Verder is er de nieuwste generatie high speed automatische omsnoeringsmachine, de Contistrap 2120. Door toepassing van een flexibele band in het kanaal in plaats van conventionele (metalen) kanaalkleppen is een hogere omsnoeringssnelheid mogelijk, bij een laag geluidsniveau en hoge betrouwbaarheid.

De Contistrap 400 is een batterij aangedreven omsnoeringsapparaat waarmee dozen met één druk op de knop kunnen worden omsnoerd, met een voorkeuze voor volautomatische, halfautomatisch of handmatige bediening. De ‘soft-stand’ is voor het omsnoeren van vervormbare goederen. De SK2 is een halfautomatische dozensluiter van Siat.

 

Info: Contimeta, Hal 8, Stand D047, http://www.contimeta.com/

 

Dotec helpt bij tillen

Dotec ontwikkelt en produceert diverse tilhulpen die het zware tilwerk in magazijnen vergemakkelijken. De productrange omvat standaard of klantspecifieke systemen gericht op de werkplek voor het tillen van o.a. rollen, dozen, bakken, kratten, platen, en panelen.

 

Info: Dotec, Hal 8, Stand D085, http://www.dotec.nl/

 

 

 

 

 

 

 

Schoeller Arca verpakt vloeistoffen

De Combo van Schoeller Arca Systems is gebaseerd op het ‘bag-in-box’ concept. Een flexibele plastic zak (liner bag) houdt de vloeibare inhoud veilig bij elkaar, terwijl een stevige inklapbare container de zak beschermt. Samen vormen ze een compact ontwerp. De beschikbare ruimte wordt optimaal benut, zowel in gevulde als in geledigde en ingeklapte toestand. Bij gebruik van het Combo-systeem kunnen distributiekosten met wel 50 procent worden gereduceerd.

 

Info: Schoeller Arca Systems, Hal 8, Stand E048, http://www.schoellerarcasystems.com/

 

Bramidan beperkt afvalkosten

De balenpersen van Deens fabrikaat geven een kostenbesparende en volumeverminderende compressie van grof vuil, blik, oud papier, gebruikte folie en karton met maar liefst 90 procent. Het standaardassortiment omvat acht balenpersen met oplopende verwerkingscapaciteit. Naast nieuwe zijn er ook gebruikte inruil balenpersen leverbaar. Deze zijn allemaal technisch gereviseerd. Tijdens de Macropak krijgen alle klanten van Bramidan Nederland een Deense lekkernij om te toasten op de tiende verjaardag van deze onderneming

 

Info: Bramidan Nederland, Hal 8, Stand E084, http://www.bramidan.nl/

 

 

 

 

 

HAL 9

  

Weber print veilige 2D codes met Pharmacube

De Pharmacube van Weber Marking Systems is een inkjet codeerder die de veiligheid van producten, door middel van het plaatsen van 2D codes vergroot. Dit product is ontwikkeld naar aanleiding van de aankondiging van een nieuwe geneesmiddelenwet ("Good Automated Manufacturing Practices" GAMP). Deze wetgeving verplicht de plaatsing van 2D datamatrix codes op verpakkingen van geneesmiddelen, zodat de traceerbaarheid van het product binnen de Supply Chain wordt vergroot. Naast een betrouwbaar printsysteem, maakt dit systeem een continue controle en vastlegging van de gemarkeerde producten mogelijk. Op het scherm van de Pharmacube is direct te zien wat op het product gedrukt zal worden, dit gebeurt volgens de WYSIWYG methode. Daarnaast bevat het de mogelijkheid barcodes met een vaste scanner te valideren en eventueel door middel van een rejectsysteem uit te werpen als de barcode niet aan de kwaliteitseisen voldoet.

 

Info: Weber Marking Systems, Hal 9, Stand C049, http://www.webermarking.nl/

 

 

Arodo vult, palletiseert en wikkelt

Het Belgische Arodo ontwerpt en fabriceert in Arendonk eigen vullijnen, palletiseermachines en rekhoesinstallaties. Voor nagenoeg elk product en soort zak kan een vulmachine worden aangeboden. Afhankelijk van de doseerwijze en het product, kan per machine een vulcapaciteit worden gerealiseerd van maximaal 1.400 zakken per uur. De machines zijn geschikt voor uiteenlopende food- en non-food producten, zoals bij voorbeeld cement, diepvriesgroenten, melkpoeder en kunstmest. Naast de vullijnen heeft het bedrijf ook haar eigen palletiseermachines voor het geheel automatisch stapelen van de geproduceerde zakken en rekhoesinstallaties voor een waterdichte palletverpakking. Hiermee wordt een totale verpakkingslijn aangeboden met op elkaar afgestemde machines.

 

Info: Arodo, Hal 9, Stand D081, http://www.arodo.com/

 

Clever sneak preview printers

Clever CPL geeft op de Macropak een ‘sneak preview’ van de nieuwste Hitachi inkjetprinters. De RX serie van Hitachi is de nieuwste generatie inkjetprinters met lage bedrijfskosten en een hoge betrouwbaarheid in de markt. De printers zijn voorzien van een touchscreen bediening en hebben een garantie van vijf jaar.

 

Clever CPL, Hal 9, Stand A019, http://www.clever-cpl.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datalogic identificeert automatisch

De productlijn van Datalogic Automation Benelux omvat stationaire barcode scanners, camera systemen, sensoren, RFID producten en lasermarkeersystemen. Nieuw is de EOX CO2 laser voor lasergravering in de verpakkingsindustrie. Deze is te koppelen met de nieuwe DATAVS Smartcamera voor juiste positionering en de vernieuwde Matrix-200 voor verificatie van de gegraveerde codes. De nieuwe S3Z sensormodellen zijn dankzij de geavanceerde optiek inzetbaar zijn voor detectie van transparante objecten, zoals PET-flessen. De nieuwe serie SG Body Compact veiligheidslichtschermen dienen voor lichaamsbeveiliging en toegangscontrole.

 

Info: Datalogic Automation, Hal 9, Stand C018, http://www.automation.datalogic.com/

 

Vila etiketteert zelfklevend

Vila heeft verschillende druktechnieken in huis voor zelfklevende etiketten ter identificatie. Daaronder vallen vele maten barcode-etiketten en full-colour werk. De prepress-afdeling verwerkt desgewenst ook digitale documenten tot zelfklevende etiketten van klein tot groot.

 

Info: Vila Etiketten, Hal 9, Stand D010, http://www.vila.nl/

 

 

 

 

 

Brady identificeert en waarschuwt met labels en tags

Brady toont diverse pictogrammen, software, labelprinters & systemen voor automatische identificatie en datacollection. Met zelf gecreeerde signs, labels & RFID-tags kan de traceerbaarheid van alle producten worden verbeterd. Specifieke waarschuwingspictogrammen verhogen de veiligheid in het bedijf en op de werkvloer.

 

Info: Brady, Hal 9, Stand D018, http://www.nl.bradyeurope.com/

 

Reageer op dit artikel