nieuws

BergBand winnaar Horti Fair Innovation Award

Warehousing

Met de BergBand is Berg Product de winnaar van de Horti Fair Innovation Award 2010. Dit werd bekend gemaakt tijdens de officiële opening van de vakbeurs in Amsterdam RAI. De transportband van Berg is het breedst toepasbaar van alle ingediende innovaties dan daardoor als winnaar uit de bus gekomen.

BergBand winnaar Horti Fair Innovation Award
BergBand winnaar hort fair innovation award

Voorzitter Ewald van Vliet van de Horti Fair overhandigde namens de organisatoren Horti Fair en Reed Business de mediacheque ter waarde van € 5.000 aan directeur Bas Lagerwerf van Berg Product. "De kracht van de eenvoud, de brede toepassingsmogelijkheden in de tuinbouw in binnen- en buitenland en de relatief lage investeringen hebben bij de jury uiteindelijk de doorslag gegeven”, aldus Van Vliet.

 

Hoog niveau

Bij de uiteindelijke beslissing van de jury was een belangrijke afweging, dat de transportband van Berg Product veel toepassingsmogelijkheden kent. "Innovaties op de Horti Fair zijn veelal van een zodanig hoog niveau, dat ze voorlopig alleen in de ver ontwikkelde tuinbouwpraktijk kunnen worden gebruikt, zoals in Nederland. De BergBand is overal in de wereldwijde tuinbouw in te zetten”, aldus de jury, die bestaat uit een afvaardiging van 14 (inter)nationale leden.

 

Twee lagen doek

De BergBand is een geoctrooieerd systeem, dat bestaat uit twee lagen doek waarvan de bovenste laag de eigenlijke transportband is. De doeken zijn gespannen tussen rollen, waarin ook de aandrijving is verwerkt. Standaard transportband-onderdelen zoals lagers, cilinders en draagconstructies zijn overbodig. De BergBand is op bestaande kwekerijen toe te passen, aan te sluiten op bestaande systemen, kost weinig ruimte en vergt relatief lage investeringen.

Jury: "Mogelijk een innovatie, waarbij branchegenoten zich afvragen waarom dit vanwege de schijnbare eenvoud niet eerder is bedacht.”

 

Drie banden geinstalleerd

Mark Fikkers, salesmanager bij Berg Product legt op de stand uit hoe de BergBand werkt aan de hand van een film. "Het systeem is te groot om hier op de Hortifair te demonstreren."

Het ontwikkelen van de transportband heeft twee jaar geduurd. Bij twee bedrijven zijn nu drie banden geïnstalleerd. Bij een anthuriumkweker, een relatief schone teelt, en een perkgoedteler, die wat ‘smeriger’ is. "Het systeem bestaat uit een sluitdoek wat over beton loopt. Tijdens de tests hebben we de band met strips iets omhoog gezet zodat de band door vocht niet meer vast kan lopen." Het beton moet vlak zijn waar de band over heen loopt. Het is het bedrijf gelukt om de transportband over een afstand van 200 meter recht te laten lopen door centreersecties. De band kan 5.000 kilogram aan en draait op 220 volt.

 

Bekijk hier de film die laat zien hoe de BergBand werkt.
(video niet zichtbaar? Probeer dan deze lin naar de videoplayer)

 

 

 

Reageer op dit artikel