nieuws

ABC-classificatie niet optimaal bij service levels

Warehousing

Veel bedrijven gebruiken de ABC-classificatie voor magazijnindeling ook als houvast voor de servicegraad. Volgens hoogleraar Ruud Teunter van Rijksuniversiteit Groningen is dat niet de juiste manier, hij presenteert een nieuwe methode.

ABC-classificatie niet optimaal bij service levels
ABC-classificatie niet optimaal bij service levels

De tweede van een reeks ontbijtsessies georganiseerd door logistiek topinstituut Dinalog ging over voorraadbeheersing en servicegraad. De titel van het seminar "Kent u de weg in uw magazijn" was volgens Ruud Teunter van Rijksuniversiteit Groningen een beetje misleidend. "Ik heb niet gesproken over waar je de goederen moet neerleggen, maar over welke servicegraad je per product kunt nastreven."

 

Hoogste service voor A 

De ABC-classificatie, waarmee veel bedrijven hun magazijn indelen, A voor de meest belangrijke producten en C voor de minst belangrijke, zo moet er volgens Teunter niet naar de servicegraad worden gekeken. "Ik zie dat heel veel bedrijven de hoogste service verlenen voor de A categorie. Dat is vaak de groep producten met de hoogste vraag en de hoogste prijs. Er wordt dan geredeneerd op basis van omzet."

 

Niet alleen snellopers hoge service

Teunter heeft een nieuwe methode ontwikkeld die meer in lijn is met kostenoptimalisatie. "Niet alleen de snellopers krijgen een plekje bovenin wat betreft service, maar een aantal goedkopere items ook. Je kijkt dan kritisch naar waar je wel en waar niet een hoge veiligheidsvoorraad voor wordt aangelegd. Zo kun je met minder kosten dezelfde service verlenen."

 

Getest met datasets retailindustrie

Teunter is een jaar geleden hoogleraar geworden bij de vakgroep Operations aan Rijksuniversiteit Groningen. Zijn methode is getoetst bij Defensie in Engeland en daarnaast empirisch getoetst met datasets uit de retailindustrie. Teunter: "Deze classificatiemethode is breed inzetbaar op heel veel onderdelen."

Het seminar werd bijgewoond door twintig mensen waarvan een aantal bedrijven in auto-onderdelen en groothandels die supermarkten beleveren. Zij reageerden in de nabespreking enthousiast op Teunter’s bevindingen.

 

Ontbijten bij Dinalog

Vanaf 7 oktober is Dinalog met een reeks ontbijtseminars gestart. De inhoud is gericht op de praktijk, met tips en tricks om processen op de werkvloer te verbeteren, met de nadruk op het MKB. Naast het ideeën opdoen kunnen er contacten worden gelegd met collega’s uit het vak en concurrenten.

 

In 32 seminars, bedoeld voor logistieke bedrijven, komt een keur van onderwerpen aan bod, gericht op de innovatie van de sector. Alle seminars zijn op donderdagochtend van 8.00 uur tot 10.30 uur. De eerstvolgende seminar is op 21 oktober. Hoogleraar Ton de Kok verteld dan over hoe optimale supply chains ook milieuvriendelijk kunnen zijn.

 

 

Reageer op dit artikel