nieuws

Boek biedt praktische handvatten voor magazijnplanning en -inrichting

Warehousing

Vincent Weinschenk heeft een praktisch boek over magazijninrichting geschreven. In “SLIM Warehouse” bespreekt hij besturingsprincipes en ontwerpregels (smalle of brede gangen?) en maakt hij duidelijke keuzes. De kern van het boek is een verbetermodel met concrete adviezen op basis van lean-principes.

Boek biedt praktische handvatten voor magazijnplanning en -inrichting
Slim Warehouse van Vincent Weinschenk

In het 127 pagina’s tellende, Nederlandstalige boek beschrijft adviseur Vincent Weinschenk wat zoal de keuzes zijn die een bedrijf bij het ontwerpen, plannen en besturen van een magazijn moet maken. Hij geeft aan hoe deze kunnen leiden tot verkorting van doorlooptijd, verhoging van proceskwaliteit, verlaging van complexiteit en operationele kosten.

 

Duidelijk keuzes 

Opvallend is dat Weinschenk bij de ontwerpregels zijn voorkeur niet onder stoelen of banken steekt. "Klopt, op basis van mijn ervaring bij diverse bedrijven maak ik inderdaad een aantal duidelijke keuzes. Ik wil het vooral praktisch houden. Ik ben geen pure wetenschapper die alle mogelijke varianten gaat doorrekenen. De ontwerpregels an sich zijn ook niet nieuw, ik pas ze alleen op mijn eigen manier toe. Het boek moet voor lezers vooral een eye opener zijn."

 

Het feit dat Weinschenk keuzes maakt betekent ook dat het boek niet voor ieder bedrijf toepasbaar is. "Ik richt me niet op de hele grote, volledig geautomatiseerde magazijnen. Ook niet op de kleine houtje/touwtje-bedrijven. Het boek is bedoeld voor bedrijven die hier tussenin zitten, maar die wel een complexe magazijnomgeving kennen zoals groothandels, retailers en logistieke dienstverleners."

 

Lean-principes

De kern van het boek is het SLIM Warehouse-model waarmee op basis van lean-principes een efficiënter en effectiever magazijnproces kan worden ontworpen. De auteur geeft hierin acht adviezen/regels waarmee in magazijnen allerlei verspillingen, zoals capaciteit, voorraad, ruimte, kunnen worden voorkomen. De adviezen zijn opvallend concreet zoals "splits bulk- en pickmagazijnen", "scheid pick- een aanvulgangen" en "mechaniseer continu intern transport".

 

Weinschenk: "Het model kan bij nieuwbouw worden toegepast, maar ook in bestaande magazijnen. Ik merk dat veel bedrijven als ze eenmaal een magazijn hebben niet meer nadenken of de inrichting nog wel aansluit bij de marktsituatie. Vaak kunnen deze magazijnen zonder grote investeringen nog flink worden verbeterd."

 

Het boek van SLIM Warehouse kost € 24,50 en is te bestellen op de website van Vincent Weinschenk Wherehows Logistics.

Reageer op dit artikel