nieuws

Duitse Hochschule ontwikkelt nieuwe generatie crossdock centers

Warehousing

De SRH Hochschule für Logistik und Wirtschaft in Hamm wil de komende drie jaar een nieuwe generatie cross dock centers ontwikkelen. De onderzoekers denken aan een compact pand dat niet beschikt over een afgesloten ruimte. Met deze aanpak moet de omvang van dit crossdock aanzienlijk worden gereduceerd.

Duitse Hochschule ontwikkelt nieuwe generatie crossdock centers
Een nieuwe generatie crossdock centers wordt ontwikkeld door de SRH Hochschule fur Logistik und Wirtschaft in Hamm.

De benodigde oppervlakte voor een logistiek centrum is in de praktijk vaak aanzienlijk. Dit type gebouw is bovendien vaak alleen per vrachtauto te bereiken en ligt buiten het bewoonde gebied, waardoor er veel in en uitgaand verkeer ontstaat.

 

Combineren modaliteiten

In het onderzoeksproject wordt ingestoken op de ontwikkeling van een compact Cross Docking Center-concept dat, in tegenstelling tot de regulier crossdock operaties, niet beschikt over een afgesloten ruimte. Deze aanpak moet ervoor zorgen dat de omvang van het pand aanmerkelijk wordt gereduceerd. Ook wordt het volgens de onderzoekers van de SRH Hochschule für Logistik und Wirtschaft mogelijk om straks verschillende modaliteiten als weg, water en spoor met elkaar te combineren.

 

Minder transportbewegingen

De Duitse onderzoekers verwachten ook dat dankzij de geringe oppervlaktebehoefte het zelfs mogelijk wordt straks om deze nieuwe generatie cross docking centra binnen bewoonde gebieden op te zetten, dus dicht bij de bron, waardoor het goederentransport vermindert.

 

Budget

Het onderzoeksproject beschikt over een budget van circa 1,8 miljoen euro. Het onderwijsinstituut is volgens eigen zeggen al een aantal jaren bezig met kleinere onderzoeksprojecten. Daarom is het in staat om ook om in dit grote project de leiding te nemen.

Partners in het project zijn UPS en het logistiek adviesbureau XMC. Ondernemingen die interesse hebben in dit project kunnen zich melden bij de Hochschule.

Reageer op dit artikel