nieuws

Venlo in Romeinse tijd al logistieke hotspot

Warehousing

Logistieke hotspot nummer 1 Venlo was in de Romeinse ook al een belangrijk logistiek centrum. Dit stelt het recent verschenen rapport Venlo aan de Maas: van vicus tot stad. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van archeologisch onderzoek aan de Maaskade, waar de gemeente nu bezig is met aanleg van de Maasboulevard.

Venlo in Romeinse tijd al logistieke hotspot
Tijdens de aanleg van de nieuwe Maaskade in Venlo zijn opgravingen gedaan waaruit blijkt dat Venlo in de Romeinse tijd ook al een belangrijk logistieke hotspot was

Bij de opgravingen kwamen onder meer munten uit 19 voor Christus tevoorschijn, evenals oudere Keltische munten. Bekend is dat deze munten gebruikt werden als betaalmiddel voor de soldaten. Deze munten en de vondst van ongeveer even oud aardewerk duiden erop dat in Venlo in het begin van de Romeinse tijd waarschijnlijk een kleine militaire versterking stond.

Al vrij snel blijkt Venlo een logistieke hotspot voor de regio en daarbuiten. Grote hoeveelheden transport- en voorraadpotten duiden op een levendige handel, aldus het rapport.

 

Belang Maas

Venlo ligt op een strategische locatie aan de Maas. De diepte van de rivier ter plaatse maakte de overslag van goederen noodzakelijk. Grotere boten legden daarom in Venlo aan om hun goederen over te laden op kleinere en minder diepstekende schepen die verder stroomopwaarts voeren. De Maas was net als de Rijn in de Romeinse tijd van enorm belang voor economie en handel.

Grote hoeveelheden goederen vonden hun weg naar de soldaten langs de Rijksgrens en de bewoners van de oudste stad van Nederland Nijmegen en andere steden als Xanten, Maastricht en Tongeren.

 

Joodse invloed

Na het vertrek van de Romeinen uit Venlo (begin derde eeuw) was er eeuwenlang geen bewoning aan de Maasboulevard. Pas rond 1150 was er weer enige logistieke activiteit. Eind dertiende eeuw wordt een houten kade aangelegd en komt de handel weer op gang. Vlak voor 1300 worden op de Oude Markt een stenen gebouw en een mikwe (joods ritueel bad) gebouwd. De joodse handelaren, uit het Rijnland, hadden uitstekende internationale contacten en waren goed voor de opkomende stad.

 

Hotspot nr.1

Venlo werd in de Middeleeuwen wederom een belangrijk logistiek handelscentrum, met handelscontacten tot in het Oostzeegebied toe. Deze logistieke functie heeft Venlo sindsdien altijd behouden. Dit jaar is de regio Venray-Venlo voor de vierde keer uitgeroepen tot logistieke hotspot nummer 1 van Nederland.

Reageer op dit artikel