nieuws

Vanderlande toch tevreden over boekjaar

Warehousing

Ondanks een omzetverlies van 16 procent en een winstteruggang van 25 procent is Vanderlande Industries niet ontevreden over het afgelopen boekjaar. Alle afzetmarkten hebben gevoelige klappen opgelopen, zeker het segment distributiecentra ging zwaar onderuit. Meer succes had Vanderlande in de service business, omdat veel klanten besluiten hun bestaande systeem op te knappen.

Vanderlande toch tevreden over boekjaar
Vanderlande Michiel Peters

De omzet van 549 miljoen euro was flink lager dan in het vorige financiële jaar toen Vanderlande nog 656 miljoen euro wist om te zetten – hetgeen toen een groei was van 7 procent. De uitvoering van projecten en services heeft geleid tot een nettowinst van 26 miljoen euro (vorig jaar 35 miljoen euro). Het aantal werknemers steeg met 96 personen tot 2.039, hoofdzakelijk als gevolg van de groei van de serviceactiviteiten

 

Orderportefeuille is wel beter gevuld

CEO Michiel Peters wijt de daling onder andere aan de economische teruggang. "Als projectonderneming hebben we echter de benodigde flexibiliteit om met dit soort fluctuaties om te gaan. De succesvolle wereldwijde levering van vele projecten en services leidde tot een netto winst van 4,7 procent. De orderintake ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar en onze orderportefeuille is met 811 miljoen euro beter gevuld. Dat is onze solide basis voor de toekomst", aldus Peters gisteren in het FD.

 

Lage marktactiviteiten in distributie

Hoewel de bereidheid in de luchtvaartsector om te investeren laag is geweest, bleek Vanderlande in staat om de orderontvangsten in dit segment te verhogen en daarmee de positie als marktleider te verbeteren. Systemen voor bagageafhandeling op luchthavens zijn goed voor 40 procent van de totale omzet. De recessie had vooral een aanzienlijke invloed op de markt voor distributiesystemen, waar veel investeringsplannen werden geschrapt of uitgesteld. De marktfocus bevat een aantal sectoren die minder door de recessie werden getroffen wat, gecombineerd met onze verbrede geografische scope, de lagere marktactiviteit gedeeltelijk compenseerde.

 

Trend naar uitbesteden van service

De pakket en post business is altijd zeer gevoelig geweest voor de economische cyclus. Gedurende de tweede helft van het financiële jaar kwamen aarzelend tekenen van toegenomen investeringsactiviteiten en werden een aantal orders verworven.

De service business bleef sterk, omdat door de economische omstandigheden klanten investeringen in nieuwe systemen uitgesteld hebben en meer vertrouwden op hun huidige systemen. Samen met de behoefte om de procesperformance continue te verbeteren en de structurele trend naar uitbesteding van de service van systemen, resulteert dit in een continue stijging van de vraag voor het onderhouden en verbeteren van material handling systemen en gerelateerde processen.

 

Reageer op dit artikel