nieuws

Vanderlande introduceert Automatische Case Picker

Warehousing

De implementatie en ontwikkeling van de Automatische Case Picker is volgens Vanderlande Industries, de bedenker van dit magazijnsysteem, met succes afgerond. Dit onderdeel vormt het ‘hart’ van het nieuwe Automated Case Picking (ACP) systeem waarmee volgens Vanderlande de kosten per collo met 40 procent verlaagd kunnen worden ten opzichte van handmatige orderverzamelprocessen.

Vanderlande introduceert Automatische Case Picker
De Automatische Case Picker vormt het hart van het nieuwe Automated Case Picking systeem van Vanderlande

Het ACP-magazijnsysteem is vooral bedoeld voor retailers die een hoge capaciteit nodig hebben om hun grote assortiment met verschillende verpakkingsvormen te kunnen afhandelen. Door palletlagen op te slaan op grote trays, in plaats van losse dozen individueel op te slaan, wordt het aantal kraanbewegingen stelt het bedrijf uit Veghel aanzienlijk verminderd en zijn er minder AS/RS-systemen nodig om de workload af te handelen.

 

Terugverdientijd

Het Automated Case Picking systeem vereist daardoor een aanzienlijk lagere investering. De kosten per afgehandelde collo kunnen met veertig procent verlaagd worden in vergelijking met handmatige afhandeling. Het systeem kan zichzelf dan ook terugverdienen in minder dan vier jaar stelt Vanderlande Industries.

 

Retailers

Ook garandeert het nieuwe systeem volgens Vanderlande dat er altijd voldoende voorraad beschikbaar is tijdens het orderverzamelen en zorgt het voor een korte order doorlooptijd, waardoor winkels kunnen profiteren van een betere servicegraad. Dit nieuwe systeem is interessant voor retailers, die een hoge capaciteit nodig hebben om hun grote product range te kunnen afhandelen. Automated Case Picking systemen kunnen worden uitgebreid, beginnend bij 30.000 cases per dag.

 

Grote variatie

In het Automated Case Picking systeem, worden de pallets die uit de opslag komen automatische gedepalletiseerd. De dozen worden geïnspecteerd en op grote trays gezet. Op elke tray worden meerdere dozen geplaatst. Ze worden vervolgens automatisch opgeslagen in rekken. De ‘Case Picker’ haalt de individuele dozen van de trays af in de juiste volgorde, afhankelijk van de te verzamelen orders. Het systeem kan een grote variatie verpakkingen verwerken zoals trays, displays en PET flessen.

 

Family grouping

Vervolgens worden de verzamelde dozen via een conveyor naar een robot-palletiser gebracht. Deze robot stapelt de producten automatisch als mixed loads op pallets of rolcontainers. Deze belading houdt rekening met ‘family grouping‘ en product-eigenschappen om winkelvriendelijke belevering te verzekeren.

Vanderlande demonstreert de Automatische Case Picker in haar Innovation Centre in Veghel.

Reageer op dit artikel