nieuws

Spar gaat nieuw bouwen in Waalwijk

Warehousing

DC Zuid van Spar verhuist van Zevenbergen naar Waalwijk. Na de bouwvak gaat de eerste paal de grond in. Oplevering van het 23.000 vierkante meter tellende dc staat gepland voor volgend jaar mei. Op hetzelfde terrein komt ook het hoofdkantoor van Spar te staan. In totaal is er werk in Waalwijk voor 300 mensen.

Spar gaat nieuw bouwen in Waalwijk
Spar Waalwijk Jaap Tukker

Nieuwbouw op het Bedrijventerrein Haven – voormalig terrein van Swanenberg IJzer Groep – is een lang gekoesterde wens van directeur logistiek Jaap Tukker. "We hebben al twee dependances in gebruik. Dat werkt inefficiëntie in de hand. Het diepvriesdeel hebben we inmiddels helemaal uitbesteed, omdat we in het oude dc maar 800 vierkante meter beschikbaar hebben. Straks krijgen we in Waalwijk weer alles onder één dak."

 

Kleine dropgrootte per winkel

In Zevenbergen was uitbreiding van de beschikbare 15.000 vierkante meter geen optie. De supermarktorganisatie week daarom uit naar Waalwijk en vergroot daarmee het aantal beschikbare palletlocaties met zeker dertig procent. De nieuwe diepvriesruimte is straks 2.200 meter groot. Verder is ruimte voor vers (met twintig gekoelde docks) en droge kruidenierswaren.

Het logistiek concept van Spar schrijft voor dat alles onder één dak moet gebeuren. Dat geldt zowel voor het DC Zuid als voor het DC Noord in Alkmaar. Daarin verschilt Spar van andere grote supermarktorganisaties. "Onze dropgrootte bij de winkels is veel kleiner", geeft Tukker als toelichting. Het gemiddelde vloeroppervlak van de Spar en Attent winkels waar het dc aan levert ligt op 400 vierkante meter.

 

Starten met voicepicking in twee dc’s

In de nieuwbouw zal Spar gaan werken met voice. De implementatie daarvan gaat dit najaar van start in beide dc’s. "We willen niet twee dingen tegelijk veranderen", zegt Tukker. "Daarom nu eerst voice en daarna de verhuizing."

De bouw van het nieuwe dc is ondergebracht bij Aan de Stegge. Veel van de bestaande inrichting gaat mee naar Waalwijk.

Reageer op dit artikel