nieuws

Prologis: “logistiek vastgoedmarkt blijft stuiteren”

Warehousing

Het logistiek vastgoedfonds Prologis European Properties (PEPR) heeft de winstverwachting voor dit jaar verlaagd. De markt is na herstel in het eerste kwartaal gestagneerd aan het eind van het tweede kwartaal. Het aandeel van PEPR ging vandaag na de opening van de handel onderuit, met bijna 5 procent.

Prologis: “logistiek vastgoedmarkt blijft stuiteren”
Een van de laatste wapenfeiten van Prologis in Nederland is de opening van een nieuw dc voor elektronica-gigant LG in Oosterhout.

De logistiek vastgoedinvesteerder gaf donderdag aan tegenover Dow Jones dat de marktomstandigheden ‘aanhoudend uitdagend’ zijn. De vraag naar huurruimte voor distributiedoeleinden blijft zwak in de rest van het jaar, aldus PEPR in een toelichting op de kwartaalcijfers. "De markt blijft stuiteren op de bodem en we zien geen substantiële verbetering van de marktomstandigheden in de brede Europese regio voor 2011", zegt chief executive Peter Cassells in toelichting op de resultaten.

 

Geen dividend

PEPR verlaagt de winstverwachting voor dit jaar naar 0,40-0,44 eurocent per aandeel van 0,45-0,50 eurocent per aandeel. De logistiek vastgoedontwikkelaar verwacht dit jaar geen dividend uit te keren omdat een eerder afgesloten 300 miljoen euro kredietfaciliteit dit niet toelaat.

 

Herwaardering

PEPR boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van 10,5 miljoen euro tegen een verlies van 266,8 miljoen euro in het tweede kwartaal in 2009. Het grote verlies in het afgelopen jaar was vooral te wijten aan herwaarderingen van het vastgoed en verliezen op de verkoop van bezittingen.

Het onderliggende resultaat daalde van 31,2 miljoen naar 21,2 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. De omzet daalde met 8,1 miljoen naar 60,6 miljoen euro.

 

Nadruk bezettingsgraad

De tegenvallende inkomsten hangen PEPR-topman Cassells samen met het gegeven dat in de eerste twee kwartalen van dit jaar "enorm veel" huurcontracten moesten worden vernieuwd, waarbij PEPR de nadruk legde op het handhaven van de bezettingsgraad, ten koste van huurdalingen.

 

Vertrouwen fragiel

Volgens Cassells is het geen verrassing dat de markt in de eerste helft van dit jaar meer in beweging is gekomen, nadat huurders van logistieke centra vorig jaar nog de kat uit de boom keken, in afwachting van signalen van economisch herstel. Het vertrouwen in dat herstel is dit jaar weliswaar toegenomen, maar blijft fragiel, met aanhoudend vrees voor een tweede economische dip.

Meer leegstand
In dit marktklimaat kon het bedrijf, ondanks de focus op de bezettingsgraad, in het tweede kwartaal een verdere toename van de leegstand tot 6,3 procent niet vermijden, nadat deze in het eerste kwartaal al met ruim een procentpunt was toegenomen tot 5,1 procent.

 

Boven marktgemiddelde

Met bijna 94 procent blijft de bezettingsgraad van het in logistiek vastgoed gespecialiseerde vastgoedfonds overigens nog wel ruim boven het marktgemiddelde, stelt Cassells tegenover Dow Jones. Ook stelt de PEPR-topman dat ook in het tweede halfjaar de bezetting een centraal aandachtspunt blijft.

 

Huurdaling

De huurcontracten die in het tweede kwartaal werden afgesloten leverden een gemiddelde huurdaling op van 7,7 procent, wat volgens PEPR binnen de Europese marktwaarden van 5 tot 20 procent valt.

Reageer op dit artikel